Olga Dobrović, u biblioteci JK Foto:Arhiv JK copy
Biblioteka Jugoslovenske kinoteke dobila je ime Olge Dobrović (1903-1994), koja ju je osnovala i vodila tokom prvih decenija, a novi naziv zvanično je proglašen juče na Dan Kinoteke, koja obeležava 75 godina rada.

Kinoteka je na svom sajtu navela da je predstavljena i poštanska marka u izdanju Pošte Srbije u čast jubileja Kinoteke, autorski rad režisera animacije Milisava Bankovića.

„Naša specijalizovana filmska biblioteka sada nosi ime osobe koja je odnegovala većinu autora koji su činili i čine jugoslovensku i srpsku kinematografiju, osobe koja je uložila sebe u nastanak i pravilno funkcionisanje te biblioteke“, kazao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Kako je naveo, „Olga Dobrović je zaslužna što i danas s ponosom ističemo ovaj hram znanja, sačuvan i obogaćen“.

Novi upravnik biblioteke Radiša Cvetković istakao je da ovim činom Kinoteka obeležava ne samo nasleđe Olge Dobrović, već i svoju bogatu istoriju i evoluciju.

Adam Sofronijević iz Pošte Srbije rekao je da je ponosan na ovu marku, jednu od retkih za koju je dizajn urađen van te ustanove, koja ima dizajnerski studio i osvajala je mnoga međunarodna priznanja za najlepše marke.

Beta

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare