Envato

Jedina državna brodarska kompanija, Jugoslovensko rečno brodarstvo, najverovatnije će biti prodata novosadskom “Karin komercu”, i to za svega 50% procenjene vrednosti ove firme, piše Pištaljka.

Prodaja, koju su pratile razne sporne situacije, obavlja se u najstrožoj tajnosti, a novinarima Pištaljke, koji već nekoliko meseci prate ovaj slučaj, sada više nije dozvoljeno ni da uđu u zgradu Ministarstva privrede, gde je u četvrtak trebalo da budu otvorene prispele ponude – odnosno jedna jedina, prema saznanjima Pištaljke.

Iako zbog potpune zatvorenosti svih institucija Pištaljka nije uspela da dobije potvrdu nezvaničnih informacija do kojih je došla iz nekoliko relevantnih izvora, uspeli su da do objavljivanja ovog teksta dobiju zvaničnu potvrdu iz ministarstva da je u ponovljenom postupku prodaje ove državne firme – koja je prošle godine ostvarila pet miliona evra profita, a koja se prodaje po početnoj ceni od samo 10,9 miliona evra – stigla svega jedna ponuda. To znači da nadmetanja za Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB) neće biti i da će to preduzeće verovatno „otići“ po početnoj ceni, koja je upola niža od njegove procenjene vrednosti.

Iz Ministarstva privrede, koje je čak tri puta zabranilo novinarki Pištaljke da prisustvuje sednicama na kojima se donose odluke o prodaji JRB-a, odbili su da kažu ko je kupac.

Pištaljka je, međutim, nezvanično saznala da je ponudu dostavila novosadska firma „Karin komerc MD”, koja je ispunjavala uslove i za kupovinu po punoj ceni, ali je očigledno čekala da država prepolovi cenu. Ponudu su dostavili, kako nezvanično saznaje Pištaljka, u konzorcijumu sa još tri firme.

Iz „Karin komerca MD” nisu odgovorili na pitanja Pištaljke, kao što to nisu uradile ni tri firme koje se pominju kao članovi konzorcijuma. Štaviše, vlasnik jedne firme iz konzorcijuma u razgovoru za Pištaljku naveo je da ne zna da li kupuje JRB.

Direktor Jugoslovenskog rečnog brodarstva, Mladen Grujić, ni ovog puta, kao i sve vreme otkako Pištaljka prati ovaj veoma sumnjivi postupak privatizacije, nije odgovorio na pitanja novinara. Ni sindikat JRB-a nije bio dostupan za pozive Pištaljke.

Ministarka privrede, Adrijana Mesarović, kao ni njen pomoćnik za sektor privatizacije, Dragan Ugrčić, nisu odgovorili na pozive Pištaljke da objasne zbog čega se uopšte prodaje Jugoslovensko rečno brodarstvo. Dva službenika iz ministarstva ovlašćena za pitanja u vezi sa prodajom JRB-a, Dušan Šutanovac i Maja Antal, uputili su novinare na pres službu ministarstva.

Iz pres službe, međutim, više meseci nisu odgovarali na pitanja novinara. „Danas se razmatra validnost ponude i to nije otvoreno za javnost, za sve ostalo morate da kontaktirate pres službu“, rekla je Maja Antal. Antal je u telefonskom razgovoru potvrdila da je stigla samo jedna ponuda, ali je odbila da kaže čija.

Više o ovom slučaju na portalu Pištaljka.

192.rs

Pročitajte više vesti

Skupština Niša trajala 18 sati, dok su istovremeno iz Kreni promeni 10 sati štrajkovali ispred kabineta predsednika Skupštine

SSP: Jovana Joksimović obučava polaznike SNS akademije mladih lidera i dobija nameštene tendere

Đedović Handanović nakon glasanja o litijumu: Opozicija “jasno i glasno” pozvala na nerede

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare