Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Hoseom Fernandezom, podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu. Vučić je naveo da će značajan energetski ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama biti potpisan sledeće srede.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je posle sastanka sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoseom Fernandezom, da će u sredu sledeće nedelje biti potpisan značajan energetski ugovor.

– Mi ćemo sledeće nedelje potpisati izuzetno značajan energetski ugovor. Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam ono što je važno i ono zbog čega ćemo moći da, bukvalno, nekoliko godina imamo električnu energiju, a što nije lako u savremenom svetu. U sredu će biti potpisivanje tog ugovora”, rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je ministar spoljnih poslova Marko Đurić sa Fernandezom potpisao bilateralni sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike.

Zahvalio je Fernandezu na poseti našoj zemlji.

– To je za nas i čast i privilegija i prilika da razgovaramo o najvažnijem ili jednom od najvažnijih aspekata naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. I imali smo dobar i dugi sadržajan razgovor – rekao je Vučić.

Istakao je da ekonomska i trgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na veliku udaljenost između naših zemalja, značajno napreduje.

– Ona je višestruko uvećana u odnosu na period pre samo nekoliko godina i očekujemo da ove godine bude najveća u istoriji i pređe 1,4 milijarde dolara, a prema našoj računici u prvih osam meseci ona je iznosila gotovo 900 miliona evra – rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali na sastanku i o brojnim važnim projektima.

Srbija konstruktivan partner

Hose Fernandez rekao je da je SAD drago da sarađuju sa Srbijom koja je konstruktivan i ključan partner u mnogim važnim pitanjima u regionu, pre svega kada je reč o energetici, kritičnim mineralnim sirovinama i regionalnoj ekonomskoj integraciji.

Fernandez je rekao da SAD pozdravljaju javnu raspravu o projektu Jadar i da žele da vide kako Amerika može da doprinese javnoj raspravi koja treba da se zasniva na nauci i činjenicama.

On je rekao da ulaganje u kritične mineralne sirovine mora da donese dobrobit za zajednice, mora da obuhvata socijalne benefite za zajednice i da poštuje zaštitu životne sredine.

– Kada projekat bude pokrenut omogućiće da se prave baterije za više od milion električnih vozila godišnje i dodaće do tri odsto bruto domaćeg proizvoda godišnje i to će pomoći svetu, jer pokušavamo da se bavimo egzistencijalnim pitanjem našeg vremena – klimatskim promenama – rekao je Fernandez.

On je dodao da je to šansa za Srbiju da iskoristi priliku koja se ne ukazuje tako često i da će to doneti korist i za Srbiju i za zemlje koje se suočavaju sa globalnim klimatskim izazovima.

Podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu potpisao je sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem bilateralni sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike.

RTS

Pročitajte više vesti

Đurić: Vrednost izvoza Srbije u Kinu 6,6 milijardi dolara

Sutra u Beogradu poslovni forum Srbija – Turska, prisustvuju Vučić i Erdogan

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare