www.opposite-fashion.com
Račun kompanije Opposite Fashion je u blokadi već šest meseci za iznos od gotovo 500 miliona dinara.

Pre toga, Opposite Fashion je imao samo jednu dvodnevnu blokadu počekom jula prošle godine. Krajem januara ove godine blokada je potrajala dan duže. Međutim, od kraja marta traje neprekidno.

Prema zvaničnim podacima protiv kompanije trenutno je aktivno odnosno izrečeno više od 30 mera ograničenja u poslovanju. To su mere zabrane raspolaganja novčanim sredstvima. Mere su izricali Poreska uprava, Privredni sud, lokalne poreske administracije i izvršitelji. Poslednje su bile pre samo nekoliko dana.

Vlasnica preduzeća Opposite Fashion doo je Milena Karajović Bulatović. Ona za Forbes Srbija priznaje da su bili prinuđeni da zatvore deo radnji zbog nemile situacije u kojoj su se našli odnosno blokade.

„Neke nismo bili u stanju da održimo, pa smo ih zatvorili, a u nekim objektima su nam isticali i ugovori“, objašnjava vlasnica.

Na pitanja kako su dospeli u ovakvu situaciju i šta su dalji koraci kratko odgovara na poslednje – da nije lako, ali da „ulažu sve napore i rade na tome da se izbore“.

Ipak, kupci neće ostati uskraćeni da dođu do robe u radnjama na nekoliko lokacija koje i dalje rade. Na primer TC Galerija, Ada molu i Zemun parku u Beogradu.

Na ulazu u radnju u tržnom centru Galerija i dalje stoji Opposite shoes&bags, ali na računu nije ispisan Opposite Fashion već naziv druge firme – Oops Shop.

Kako za Forbes Srbija objašnjava direktor ove firme Nikola Dukanac, oni su otkupili neke od radnji Opposite Fashion-a, konkretno u TC Galerija, Zemun Parku, Ada molu u Beogradu. Takođe i Novom Sadu.

Ovo nam je potvrdila i vlasnica Opposite Fashion-a.

„Radnje koje sada opstaju nisu naše. U pitanju je samo naš brend i roba koju smo zahvaljujući franšizama prodavali našim saradnicima odnosno veleprodajnim kupcima“, kaže ona.

U njima sada osim robe Opposite Fashion ima obuće i tašni nekoliko drugih brendova.

Pretežna delatnost Oops Shop-a je trgovina na malo posredstvom pošte i interneta.

Firma je osnovana u aprilu prošle godine i njen jedini vlasnik je Dejan Mitić.

Ono što se može saznati iz njegovog profila na mreži Linkdin jeste da je pre osnivanja svog preduzeća radio u Opposite Fashion-u, najpre na poziciji direktora prodaje, a potom izvršnog direktora.

U toku 2023. prosečan broj zaposlenih u ovoj firmi na osnovu stanja krajem svakog meseca bio je 33.

U prodavnici u Aranđelovcu u toku je finalna rasprodaja. Na vratima kupce čeka obaveštenje da je rasprodaja „upriličena“ usled zatvaranja lokala zbog renoviranja.

Ima još nekih primera koji mogu da zbune mušterije. Na mestu nekadašnje Opposite Outlet radnje u Palmira Toljatija kod Starog Merkatora na Novom Beogradu i dalje pogled skreće reklama za ovaj brend. A kada se uđe unutra – roba drugog proizvođača.

Kako su rekli za Forbs, obuća Opposite Fashion na ovoj lokaciji „ne stanuje“ već više od godinu dana. Od brenda ostala je samo reklama.

Na veb sajtu i društvenim mrežama Opposite shoes and bags objavljena je finalna likvidacija cena, koja se kreće i do 80 odsto.

Tako se mogu poručiti papuče za svega 299 dinara umesto više od 2.000 koliko su koštale pre finalne rasprodaje. Sandale koje su nekada koštale 3.000 dinara sada je moguće poručiti za 999 dinara.

Da stvari nisu išle u dobrom smeru može se videti iz finansijskog izveštaja kompanije za prošlu godinu. Prema tim podacima, broj zaposlenih se smanjio sa 290 u 2022. na 221 u 2023.

Poslovni prihodi Opposite-a su se u prošloj godini prepolovili u odnosu na prethodnu, sa 1,31 milijardi dinara na 684,9 miliona. Ukupni prihodi imali su sličan trend – pali su sa 1,33 milijardi na 752,7 miliona.

Ono što je iz finansijskog izveštaja uočljivo je i drastično smanjenje prihoda od prodaje robe na domaćem tržištu. Sa 1,23 milijarde dinara, koliko je taj prihod iznosio 2022, pao je na nešto više od 611 miliona.

Poslovni rashodi su umanjeni sa gotovo 1,2 milijarde dinara u 2022. na 797,9 miliona dinara u 2023. dok je pad ukupnih rashoda bio nešto niži – sa 1,22 milijarde na 872 miliona.

Iz dobitka od 92,9 miliona dinara u 2022. godini, Opposite Fashion je prešao u gubitak od 119,8 miliona dinara prošle godine.

Što se tiče troškova zarada i naknada zarada, oni su 2022. iznosili više od 220 miliona dinara da bi u prošloj pali na nešto više od 120 miliona.

Trostruko je smanjena i roba u prometu na malo, a više nego trostruko su uvećani dugoročni krediti i zajmovi u zemlji. Oni su u protekloj godini dostigli cifru od 754.542.000 dinara, a godinu pre toga, odnosno 2022. iznosili su 243.895.000 dinara.

Protiv ovog preduzeća pred privrednim sudovima aktuelni su i sudski sporovi. Ima ih više desetina, a pokretale su ih mahom banke, kompanije, javna preduzeća, kurirske službe, ali i fizička lica.

Sporovi su pokretani i u protekloj, ali i u ovoj godini, a potraživani su visoki, milionski iznosi. Najveći iznos od 123,6 miliona dinara namerava da naplati jedna od banaka.

Osnovi spora su dugovi, izvršenje na celokupnoj imovini dužnika, obezbeđenje založnog prava na nepokretnostima na osnovu izvršne isprave…

Forbes

Pročitajte više vesti

Opozicija traži skupštinsku raspravu o rudarenju i obustavu kopanja u Nišu

Pištaljka: Državni revizori potvrdili da je RTS nepropisno i netransparentno dalo 30 miliona evra za kupovinu programa

POKS: Vučevićev savetnik kupio auto od četvrt miliona evra

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare