Envato
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ocenio je da je za Srbiju važno što je sa Gaspromom dogovorena dodatna isporuka gasa do maja sledeće godine.

On je dodao da će Srbija imati dovoljno ovog energenta, čak i ako zimus bude više nizova ledenih dana.

„Imamo potrebne količine gasa, sa kojima možemo da ispeglamo sve pikove. Čak i ako bude 10 ili 20 dana minus 20 stepeni građani Srbije ne treba da se boje, jer smo obezbedili dovoljne količine gasa“, rekao je on je za TV Prva.

Dodao je da zbog najave Ukrajine da neće produžiti sporazum o tranzitu gasa sa Rusijom, koji ističe 31. decembra, najteže bilo rešiti problem transporta gasa i da su sada svi „navalili“ na Turski tok, ali da, kako je rekao, Srbijagas i Gasprom drže karte u svojim rukama.

„Cene su izuzetno povoljne i značajno niže od tržišnih. Za očekivati je da će doći do eskalacije sukoba na Bliskom Istoku, što može dovesti do problema u snabdevanju naftom, rasta cena nafte, a to će sigurno izazvati i rast cena gasa, bez obzira da li je reč o berzanskoj ceni ili onoj po naftnoj formuli“, rekao je on.

Dodao je da je cena po naftnoj formuli sporo promenljiva i da se menja na osnovu devetomesečnog proračuna.

Tako da bez obzira na potencijalni rast cena nafte, za koju se predviđa da neće biti veća od 95 dolara po barelu, to u naftnoj formuli, koja je kod nas dominantna u načinu na koji se obračunava cena gasa, neće bitno uticati na cenu.

„Biće to plus pet ili 10 odsto i to na odličnu cenu koju imamo i ne očekujem da će nam nabavna cena biti veća od 350 dolara. Možemo u nekom baš nesrećnom razvoju događaja da dođemo do 370 dolara a to je i dalje 100 dolara jeftinije nego što možemo da nabavimo na tržištu“, naveo je Bajatović.

Kao posebno važno je istakao sigurnost u snabdevanju.

„To je izuzetno dobra stvar. I to smo dobro rešili i to su dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Vladimir Putin u razgovoru i potvrdila“, rekao je on.

Tanjug

Pročitajte više vesti 

Prijave inspekciji zbog nebezbednih uslova za rad u Osnovnoj školi u Senti

Osam godina zatvora za zlostavljanje pastorka na Čukarici

Tonino Picula novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare