U noći između 17. i 18. jula 1973. godine, ispred zgrade u Ulici Stevana Milovanova u centru Novog Sada, Dimitrije Gavrilović poznatiji kao Crni Gavra i njegov prijatelj Ratko Vujičić ukrali su automobil BMW, vlasništvo arhitekte Miroslava Krstonošića, a potom su se njime odvezli u Beograd.

Ispred juvelirnice “Fontana” u Knez Mihajlovoj ulici, Gavra je turirao ukradeni BMW da bi stvorio buku, a Ratko Vujičić i Zoran Granić razbili su izlog i vrata sekirom te ušli u zlataru, odakle su odneli većinu nakita, skupocenih satova i drugih vrednih predmeta od plemenitih metala.

Nakon uspešne pljačke, lopovi beže do Sremske Kamenice gde ostavljaju ukradeni automobil, a drugim se dovoze do Novog Sada.

Priča o filmskoj krađi nakita postala je poznata tadašnjoj narodnoj miliciji tek nakon hapšenja Dimitrija Gavrilovića 1977. godine.

Dimitrije Gavrilović je 1978. godine osuđen na smrt streljanjem, zbog ubistva dva narodna milicajca Dušana Popovića i Ćetka Mijatovića, tokom pljačke trafike u Novom Sadu. Ovaj slučaj i danas je prekriven velom tajne, a Gavra je za ubistvo optuživao saučenika Pavla Savina Paju.

Pljačke poput ove Gavrine, još dugo neće biti viđene na našim prostorima.Sličan modus izvršenja, kasnije će imati ozloglašena grupa Pink Panter, sastavljena od kriminalaca sa područja bivše Jugoslavije, koja je pljačke uglavnom vršila u inostranstvu.

192.rs

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare