Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je danas u Nišu održano prvo zasedanje Mešovite komisije za trgovinsku saradnju između Srbije i Republike Ugande i da to predstavlja novo poglavlje u političkim i ekonomskim odnosima između dve zemlje.

Momirović je kazao da Srbija ostaje posvećena razvoju političkih odnosa sa prijateljima iz Afrike, a naročito sa zemljama koje su se pokazale kao iskreni prijatelji u izuzetno teškim vremenima za našu zemlju.

“Dobre političke odnose sa Ugandom moramo da prenesemo na teren ekonomije i značajno proširimo trgovinsku saradnju. Uganda je zemlja sa velikim potencijalom kada je reč o sirovinama i resursima, dok Srbija poseduje stručnost i tehnologiju koja može doprineti dodatnom ekonomskom razvoju Ugande”, rekao je on.

Momirović je kako se navodi u saopštenju ministarstva nakon prvog zasedanja Mešovite komisije za trgovinsku saradnju između Srbije i Ugande, rekao i da će danas održani sastanci pružiti snažan podsticaj daljem unapređenju ekonomskih odnosa između dve zemlje.

On je naveo i da je predsedavao Mešovitom komisijom za trgovinsku saradnju, zajedno sa kolegom ministrom trgovine i industrije Ugande, generalom Vilsonom Mbasu Mbadijem.

Momirović je naglasio i da Uganda želi što obuhvatniji razvoj ekonomskih i trgovinskih veza sa Srbijom, naročito kada je reč o uvozu poljoprivrednih proizvoda, dodajući da postoji prilika i da naše konditorske proizvode ponudimo građanima Ugande.

“Želimo da vidimo što više srpskih kompanija u ovoj i drugim zemljama istočne Afrike. Naši privrednici moraju da imaju na umu da je Uganda danas tržište sa preko 50 miliona stanovnika i da postoji veliki prostor za saradnju, ali i plasman naših proizvoda na treća tržišta”, kazao je on.

Prema Momirovićevim rečima, poljoprivreda je svakako najvažniji sektor u ekonomiji Ugande, a imajući u vidu potencijale Srbije u agraru i potrebe tržišta Ugande za jačanje saradnje u ovoj oblasti, poseban akcenat će se staviti na izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali i podršku modernizaciji ovog sektora kroz različite projekte i ekspertizu.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Đurđević Stamenkovski: Od prvog novembra na snazi izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

U Gruziji se sutra održavaju parlamentarni izbori: Država između ruske sfere uticaja ili zapadnog puta

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare