FoNet/ Marko Dragoslavić
Udaljen je sa posla lekar M.M., koga je Marica Mihajlović optužila za akušersko nasilje, do pravnosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njega.

Ovu informaciju je za Insajder u pisanom odgovoru potvrdila Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici.

Kako navode za Insajder, pokrenut je i disciplinski postupak, ali je prekinut do okončanja krivičnog postupka.

Marica Mihajlović je još u januaru optužila lekara bolnice u Sremskoj Mitrovici za akušersko nasilje zbog čega je, kako je tvrdila, nekoliko sati kasnije, njena beba preminula.

Protiv lekara koji ju je porađao podignuta je optužnica zbog tri krivična dela, potvrdili su za Insajder iz Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici.

Lekar se tereti za teško delo protiv zdravlja ljudi, nesavesno pružanje lekarske pomoći, ali i zlostavljanje i mučenje.

Podsetimo, optuženi ginekolog M. M. (1979) iz Rume koji se sumnjiči za akušersko nasilje nad porodiljom, čija je beba preminula, pušten je iz pritvora polovinom jula jer do tada nije bila podignuta optužnica.

Insajder

Prijavite akušersko nasilje

Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

– Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; [email protected] i [email protected])

– Zdravstvena inspekcija: [email protected], [email protected]

– Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, [email protected], [email protected]

– Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: [email protected]

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare