N1
Nakon višegodišnje rekonstrukcije, Vila Ravne na Fruškoj gori napokon je rekonstruisana, međutim, kako ova vila sada izgleda N1 nije uspeo da snimio, pošto je sve u vezi sa njom i dalje tajna i novinarsku ekipu su na licu mesta vojnici obavestili da to više nije javno dobro – već vojni kompleks.

Pokušaj posete čuvenoj Vili Ravne je prekinut kada se usred razgovora sa ekološkom aktivistkinjom čuo glas sa razglasa.

“Razglas: Je l’ čujete?
N1: Čujemo vas.
Razglas: Uhapsićemo vas odmah.
N1: Uhapsićete nas? Nalazimo se u nacionalnom parku.”

Posle nekoliko minuta pojavili su se vojnici.

„Dajte mi vaše podatke da se reguliše šta ste snimali, to mora da se obriše“, kazao nam je jedan vojnik.
N1: Da izbrišemo?
Vojnik: Da.
N1: Nećemo obrisati. Došli smo da snimamo prilog o tome šta se ovde nalazi.
„Ja ne znam da li vi znate šta je vojna tajna, šta je državna tajna? To vama nije jasno?“, kazali su novinarki N1.

Vila Ravne, poznatija kao Lekina vila, više nije javno dobro, kažu vojnici – sada je vojni kompleks. Oznake ili table koja bi na to ukazala – ni na vidiku.

Do 2021. godine bila je u nadležnosti pokrajine, potom prelazi u državnu, kad počinje njena rekonstrukcija. Od tada: sve u vezi sa Vilom Ravne – postaje tajna.

„Od početka je to išlo protivno Zakonu o zaštiti prirode, oni su krenuli u građevinske radove, rekonstrukcije, to je bio prvi indikator da tu nešto nije kako treba… Ni nacionalni park, ni pokrajinski zavod za zaštitu prirode, niti inspekcija nisu više imali ingerencije za time šta se ovde dešava“, objašnjava Dragana Arsić iz „Odbranimo šume Fruške Gore“.

Šta se dešava sa vilom, pokušala je da sazna i novinarka portala 021. Dočekala je koverta sa natpisom „strogo poverljivo“ – bez konkretnih informacija.

„Najproblematičnije je što nisu odali ni cenu, jer kako bi to moglo da donese štetu interesu Srbije. U redu projekat, ako je to objekat za službe bezbednosti, gde se ulazi izlazi – ali da ne znamo cenu je apsurdno, jer bi poreski obveznici trebali da znaju koliko plaćaju nešto“, kaže Dragana Prica Kovačević.

Decenijama je Vila bila od kulturnog i istorijskog značaja.

„Umesto da bude u funkciji opštekorisnoj, civilnoj funkciji, naučnoistraživački centar – on je zagrađen, pod kamerama, video nadzorom. Mi smo u nacionalnom parku i brani nam se da prolazimo područjem koje ima na primer najbolje bukove šume. Prirodne vrednosti ne mogu više da budu dostupne javnosti jer je objekat dobio funkciju bezbednosnog korišćenja“, kaže Arsić.

Vila Ravne sagrađena je između 19. i 20. veka. U njoj je često boravio prvi čovek jugoslovenske policije, Aleksandar Ranković Leka, zbog čega je prozvana i „Lekinom vilom“.

Čemu tajnost – N1 je pitao sve nadležne, ali niti jedan odgovor nisu dobili.

N1

Pročitajte više vesti

Održan protest protiv eksploatacije litijuma u Čačku, najavljena nova okupljanja i blokade (FOTO, VIDEO)

SNS obeležio 16 godina u Vršcu

Razbijen međunarodni lanac internet prevara vezanih za kriptovalute sa 120 žrtava i štetom od 12 miliona evra

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare