Foto: Tanjug

Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da je u svetu i dalje malo poznat koncentracioni logor Nezavisne Države Hrvatske Jesenovac gde je tokom Drugog svetskog rata svirepo ubijeno oko 700.000 nevinih žrtava.

“Najšokantnija je činjenica da je taj pakao na zemlji, gde je oko 700.000 nevinih ljudi brutalno ubijeno sa 57 različitih metoda, godinama bio potiskivan i nepoznat”, rekao je Grajf Tanjugu.

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, stručnjak za holokaust Grajf je danas bio gost štanda Fondacije “Za srpski narod i državu” povodom svog članka Jasenovac, logor i njegovo istorijsko i moralno značenje” u časopisu “Napredak”.

Grajf je rekao da njegov članak predstavlja bitne tačke o koncentracionom logoru smrti Jasenovac, i tragedije koja se tamo dešavala zbog ustaških zločinima od 1941. do 1945. godine.

Podsetivši da je njegova knjiga “Jasenovac, Aušvic Balkana” pomogla da se Jasenovac kao tema pojavi u međunarodnoj javnosti, Grajf je dodao da je ponosan što je tome doprineo.

Prema njegovim rečima, nakon knjige desila se mala revolucija i počelo se pričati “o mestu koje je bilo pakao na zemlji i koliko su ustaški zločini bili ekstremniji i brutalniji od onih nemačkih nacista”.

“Ustaše su htele da dodirnu, osete žrtvu dok umire, dok su Nemci bili distancirani. Postoje i druge razlike koje čine Jasenovac čak varvarskijim u odnosu na Aušvic, Treblinku, Majdanek i druge logore istrebljenja”, rekao je istoričar.

Grajf je dodao da je važno naglasiti hrabrost srpskih logoraša koji su u poslednji trenutak 1945. godine, krenuli u bekstvo “što pokazuje da njihov moral nije bio slomljen”.

Ocenivši da je Jasenovac bio groblje Srba, Jevreja, Roma i drugih nevinih ljudi, Grajf je rekao da je to “mesto užasne sudbine stotina hiljada ljudi”.

“Svaka osoba na planeti bi trebalo da poseti Jasenovac, kao Aušvic. To je mesto ljudske okrutnosti, varvarstva i nedostatka milosti. Ako postoji pakao, to je Jasenovac”, naglasio je Grajf.

Primetivši da u svetu i dalje postoji ograničeno saznanje o Jasenovcu, Grajf je dodao da istoričari imaju još posla, a i sam planira još knjigu o logoru, kako bi podigao svest javnosti o njegovom postojanju.

“Još je nepoznat, a trebalo bi da bude poznat. To dugujemo moralno stotinama hiljada nevinih žrtava. Lično, svim svojim snagama ću raditi na tome da Jasenovac, to užasno mesto, bude poznat”, rekao je Grajf.

Prema njegovim rečima, Jasenovac je “crveno upozorenje čovečanstvu, šta okrutnost može napraviti”.

“Jasenovac se nikad ne sme ponoviti. Nikad”, zaključio je Grajf.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Lukašenko: Belorusija postala partner BRIKS-a

Vandali oštetili nekoliko spomenika na Islamskom groblju u Prijepolju

Slučaj ubistva dečaka u Niškoj Banji: Pokrenut postupak oduzimanja roditeljskog prava

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare