Foto: moravainfo
Lek Litaril koji koriste oboleli od kancera gotovo je nemoguće poslednjih nedelju dana naći u apotekama u Srbiji, a već mesecima je, prema rečima pacijenata koji ga koriste, u deficitu. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za N1 kažu da se isporuka apotekama očekuje krajem sledeće nedelje.

Portalu N1 javili su se čitaoci koji su ukazali da leka nema već neko vreme i da im je savetovano da kontaktiraju manje, privatne apoteke, po manjim mestima jer veliki lanci apoteka, lek nemaju na stanju.

Jedna čitateljka čiji član porodice ima leukemiju kaže da je pokušala da prijavi problem Ministarstvu zdravlja na kontakt telefon, ali da se na broj niko nije javljao.

Kako su za N1 rekli u RFZO, lek Litalir, koji se izdaje o trošku RFZO, biće dostupan za isporuku apotekama krajem sledeće sedmice nakon što bude dopunjena dokumentacija neophodna za njegovo carinjenje.

Uvezena količina dovoljna je za više meseci prosečne potrošnje – navode u RFZO.

Šta je lek Litaril?

Lek Litaril sadrži aktivnu supstancu hidroksikarbamid. Hidroksikarbamid je antikancerogeni lek za oralnu primenu. Hidroksikarbamid pripada grupi lekova koji se zovu antineoplastici koji sprečavaju rast ćelija kancera.

Lek Litalir se koristi u terapiji nekih tipova kancera kao što je kancer cerviksa i u terapiji jedne vrste leukemije koja se naziva hronična mijeloidna leukemija.

(N1)

Pročitajte više vesti

Desetine mrtvih u tropskoj oluji na Filipinima: Većina se utopila i stradala u klizištima

Detalji hapšenja saradnika Džonija sa Vračara u Španiji: Menjao identitete i fizički izgled

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare