Foto: AFP
Napori suparnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da izazovu podele među građanima i nepoverenje u predstojeće predsedničke izbore počeli su da se intenziviraju, upozoravaju visoki američki obaveštajni zvaničnici, piše danas Glas Amerike (VOA).

Obaveštajni zvaničnici ukazuju i da deluje da se pojedine države okreću dodatnim merama kako bi izazvale nasilje, navedeno je u proceni sa koje je skinuta oznaka tajnosti.

Dokument je objavila Kancelarija direktora Nacionalnih obaveštajnih službi dve nedelje uoči izlaska građana na birališta 5. novembra.

Strani akteri, posebno Rusija, Iran i Kina, i dalje nameravaju da podstiču narative kako bi podelili građane i podrivali njihovo poverenje u američki demokratski sistem – u skladu sa sopstvenim interesima – navodi se u dokumentu Nacionalnih obaveštajnih službi.

Upozorava se i da su američke obaveštajne agencije sve više uverene da Rusija razvija planove s ciljem da podstakne nasilje.

Isto se navodi i kada je reč o Iranu.

Kako se ističe, posebno zabrinjava usredsređenost na sate, dane i nedelje po zatvaranju birališta, kada državni i lokalni zvaničnici počinju sa prebrojavanjem i potvrđivanjem rezultata.

Američki suparnici će verovatno brzo plasirati lažne narative ili intenzivirati sadržaje za koje smatraju da će stvoriti zabune u vezi sa glasanjem, poput objavljivanja navoda o izbornim nepravilnostima – rekao je jedan od obaveštajnih zvaničnika koji je zatražio da ostane anoniman.

Ukazao je da Rusija, Iran i Kina mogu uočiti trenutak ranjivosti i iskoristiti ga za podsticanje, intenziviranje protesta ili pretnji – od momenta zatvaranja birališta, što bi se moglo produžiti do 6. januara 2025. kada bi rezultati predsedničkih izbora trebalo da budu potvrđeni u Kongresu.

Nasilni protesti vođeni iz inostranstva, nasilje ili fizičke pretnje izbornim, državnim ili lokalnim zvaničnicima, mogu dovesti u pitanje njihove sposobnosti potvrđivanja rezultata, kao i proces Elektorskog koledža. Naročito ako im u fizičkom smislu bude bio sprečen pristup objektima – upozorio je američki zvaničnik.

Zvaničnici američke obaveštajne službe ranije su upozoravali da su Rusija i Iran posebno ciljali američke birače i da je velika verovatnoća da će se ti napori nastaviti i posle izbornog dana 5. novembra.

Rusija, kako su naveli, nastoji da poveća šanse bivšeg predsednika i aktuelnog republikanskog kandidata Donalda Trampa. Iran, kako se precizira sa druge strane, radi na tome da podrije Trampovu kandidaturu i podstakne kampanju demokratske kandidatkinje i američke potpredsednice Kamale Haris.

Kina, prema zvaničnicima američkih obaveštajnih službi, do sada nije bila umešana u predsedničku trku, usredsredivši napore na kandidate za mandat u Kongresu, kao i državnim i lokalnim administracijama koje smatraju štetnim po interese Pekinga, uključujući tu i one koje podržavaju Tajvan.

Rusija, Kina i Iran odbacivali su ranije optužbe za mešanje u američke izbore.

Diplomatski predstavnici Rusije i Irana, do zaključenja teksta, nisu odgovorili na upite VOA za komentar.

Predstavnik kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu odbacio je navode iz dokumenta američke obaveštajne službe.

Predsednički izbori su stvar SAD. Kina nema nameru i neće se mešati u izbore – rekao je on za VOA.

Zvaničnici su uvereni da u SAD postoje adekvatne mere zaštite koje američke suparnike sprečavaju u napadima ili hakovanju sistema za evidentiranje i prebrojavanje glasova.

Međutim, postoji zabrinutost da bi na meti mogao biti neki drugi vid infrastrukture – u pokušaju da se izazovu panika ili nasilje.

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare