192.rs

Mesec dana od nesreće na putu Kraljevo-Raška u kojoj je poginulo pet osoba, a javnosti nije saopšteno kako je do nesreće, u kojoj je učestvovalo vozilo Vojske Srbije, uopšte došlo.

U Ministarstvu odbrane i dalje zid ćutanja, a iz tužilaštva ponavljaju da će tek po završetku istrage saopštiti više detalja.

“Predmet se i dalje nalazi u fazi istrage. U dosadašnjem toku pribavljena je sva neophodna dokumentacija i ispitani su svi planirani svedoci. Trenutno je u toku veštačenje od strane veštaka medicinske struke, nakon čega će biti određeno i saobraćajno-tehničko veštačenje”, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Po završetku veštačenja, kako se navodi u odgovoru za N1, tužilac će obavestiti javnost o svojoj odluci.

Novinari primećuju da se u slučajevima u kojima je prisutna vojska i Ministarstvo odbrane nikada ne otkrije puna istina.

“Uvek imamo neku šturu priču, gde treba da se zadovoljimo da je neko bio u datom trenutku pijan, a koji je u startu, po lancu odgovornosti, trebalo da bude najmanje odgovoran. U ovom konkretnom slučaju je pitanje kako se to vojno vozilo uopšte našlo u slobodnoj vožnji po Ibarskoj magistrali i došlo u situaciju da uopšte izazove tu nesreću”, kaže pomoćnik glavnog urednika novina Nova Ivan Milićević.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Šturim saopštenjem u kome se navodi da je do sudara vojnog vozila došlo i da se ono kretalo u koloni pod pratnjom vojne policije ministarstvo je obevestilo javnost. I na tome se završilo.

“Nenormalna situcija je da Ministarstvo odbrane nije sazvalo konferenciju za medije i obavestilo javnost šta se zaista desilo. Nenormalna situacija je da Ministarstvo odbrane nakon što je završilo određenu internu istragu nije to prezentovalo. Sve to je nenormalno”, ocenjuje advokat Nikola Lakić.
A razlog je, kaže advokat Lakić, da se ne naruši ugled vrhovnog komandanta, ali i otkrije ima li još odgovornih u sistemu komandovanja.

“Tajna je, pogotovo u ovoj situaciji, šta se zaista desilo. Međutim, to ne sme da bude tajna. Način na koji se to sada radi u Ministarstvu odbrane i kako radi samoproglašeni vrhovni komandant – to dodatno urušava sistem bezbednosti, to dodatno urušava ugled Vojske Srbije kao insitucije”, poručuje Lakić.

Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je ponovo Bratislav Gašić, takođe je procenilo da je najbolje da se u ovom slučaju ne oglašava.

N1/192.rs

Pročitajte više vesti

U Srbiji danas uglavnom pretežno sunčano i toplo
Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare