Savetnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić izjavio je danas da smatra da je neophodno podržati povećanje kazni za nesavesne vozače u alkoholisanom stanju, jer kako je rekao, to dokazano donosi rezultate.

”Primer Francuske, koja je primetno smanjila broj saobraćajnih prekršaja i nesreća, pokazuje nam koliko je pooštravanje kazni za nesavesne vozače bitno i daje jasne rezultate, pošto su prepolovili broj poginulih u saobraćajnim nesrećama. Ali pored kazni, moramo raditi i na povećanju nivoa kulture saobraćaja. Povećane kazne ne utiču na svest svih pojedinaca”, rekao je Ilić Tanjugu.

On je podsetio da je prethodnim zakonom u Srbiji uvedena odredba o oduzimanju vozila vozačima koji su napravili novi težak prekršaj, a koji su u prethodne dve godine pravosnažno osuđeni za dva dela koja spadaju u kategoriju teških saobraćajnih prekršaja.

“U prethodnom periodu oduzeto je nekoliko stotina vozila, što ne menja svest svih pojedinaca među kojima je čest slučaj povratnika kada je reč o teškim saobraćajnim prekršajima”, naveo je Ilić.

Najviše nade, kako je dodao, polaže se u nove generacije vozača na koje će, prema njegovom mišljenju, izuzetno uticati kampanje prevencije i podizanje njihove svesti o savesnoj vožnji u skladu sa propisima, dok će se rezultati, kako smatra, videti u skorijoj budućnosti.

“Iz godine u godinu se očekuje povećanje sredstava koja će uticati na smanjivanje broja saobraćajnih prekršaja i nesreća, dobar primer po broju kamera pored Beograda predstavlja i grad Smederevo, a povećanje broja kamera predstavlja dobar trend”, dodaje Ilić.

On je apelovao na vozače da ne voze u alkoholisanom stanju i time dovode u opasnost sebe i druge učesnike u saobraćaju.

(Tanjug)

Pročitajte više vesti

Zukorlić se sastao sa majkama porodica zarobljenih državljana Srbije u Siriji

FBI istražuje curenje informacija o izraelskom planu za napad na Iran

Obeležena godišnjica zločina u Sjeverinu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare