Foto: ppmedia.rs
U Sjeverinu su danas obeležene 32 godine od otmice i ubistva 19 stanovnika ovog mesta, koji su oteti 22. oktobra 1992. kada su krenuli na posao u Priboj, autobusom užičkog preduzeća “Raketa”.

Predsednik Skupštine opštine Priboj Boris Mrdović izjavio je da će lokalna samouprava učiniti sve da pomogne porodicama nevino stradalih Sjeverinaca, prenosi RTS.

Mrdović je rekao da su pokrenuli novu inicijativu da se uz pomoć države dođe do odgovora za kojim porodice ubijenih tragaju 32 godine.

Stradali su bili građani SR Jugoslavije bošnjačke nacionalnosti, a autobus kojim su putovali saobraćao je na redovnoj liniji između mesta Rudo (BiH) i Priboja (Srbija).

Autobus je zaustavljen u mestu Mioče (BiH), a 16 stanovnika Sjeverina odvedeni su u Višegrad, gde su ubijeni.

Pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, porodice stradalih nisu uspele da ostvare pravo na reparacije, a nije im priznat ni status porodica civilnih žrtava rata, čime su ostali uskraćeni za materijalnu podršku i psihosocijalnu zaštitu.

Za zločin u Sjeverinu Okružni sud u Beogradu je u julu 2005. godine osudio komandanta jedinice “Osvetnici” Milana Lukića i pripadnike te jedinice Olivera Krsmanovića i Dragutina Dragićevića na po 20 godina zatvora, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Porodično nasilje u Lazarevcu, otac sprečio tragediju: Pijana htela da udavi rođenu sestu

Vučić: Svaka inicijativa za saradnju sa Mađarskom i Slovačkom biće podržana

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare