Bravo

Građanski pokret Bravo pozvao je Novosađane da zajedno obeleže 80 godina od oslobođenja Novog Sada u sredu 23.oktobra od 17 časova u Dunavsko parku.

-Pozivamo vas da zajedno obeležimo jedan od najveličanstvenijih dana u istoriji Novog Sada, 80 godina od oslobođenja našeg slobodarskog grada. Pošto SNS vlast neće da obeležava ovaj praznik, Novosađani hoće. Vidimo se! – navodi Bravo.

Oni su u saopštenju podsetili da su na pre 80 godina, jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, oslobodile Novi Sad od okupatora i njihovih domaćih pomagača.

– Od aprila 1941. do oktobra 1944. godine, okupacione snage počinile su bezbroj zločina: hapsili su, palili, mučili, streljali i bacali pod led. U zloglasnoj Novosadskoj raciji, u januaru 1942. godine, ubijeno je i pod dunavski led bačeno 1.246 ljudi, među kojima i 165-oro dece. Tokom četiri ratne godine ubijeno je oko pet hiljada Novosađana i Novosađanki. Uprkos odmazdi i zločinima, tokom celog rata u gradu je delovao pokret otpora i oslobodilački pokret. U partizanskim odredima i vojvođanskim brigadama učestvovalo je 2.365 Novosađana, pripadnika svih nacionalnosti. – podsečaju iz Bravo.

Dodaju da obeležavanje 80 godina od oslobođenja Novog Sada danas je gotovo nevidljivo.

– Gradska, naprednjačka vlast prema 23. oktobru ne odnosi se kao prema jednom od najvažnijih datuma u našoj istoriji. Možda je upravo zbog takvog odnosa i višegodišnjeg nemara osećaj slobode slabašan. Ono za šta su se antifašisti borili nije u potpunosti dostignuto, a principi slobode i zajedništva – pobednički utvrđeni oktobra 1944. i konačno potvrđeni maja 1945. – danas su ugroženi od istih snaga kao i u mračnim ratnim godinama. Danas se mnogi građani Novog Sada osećaju nesigurno. Najvredniji atributi – multikulturalizam i zajedništvo, koji su decenijama bili drugo ime Novog Sada – napadnuti su, a kontinuirano se radi na njihovom zatiranju. Na sceni su organizacije i grupe koje promovišu ideologiju fašizma i nacizma, nesmetano na ulicama i trgovima ističući zakonom zabranjene fašističke i nacističke simbole i poruke. Sistematski se revidiraju istorijske činjenice, relativizuju i umanjuju vrednosti narodnooslobodilačke borbe i dometi partizanskog pokreta, kao najznačajnijeg i najuspešnijeg pokreta otpora na tlu Evrope. U poslednjih deset godina, gradska vlast ignoriše antifašističku tradiciju i doprinosi sramnoj reviziji istorije, svrstavajući nas tako među snage zla poražene u Drugom svetskom ratu. – dodaje ovaj pokret.

Oni su zaključili da neće zaboraviti da su aktuelene vlasti pokušale da podignu spomenik fašistima na Limanu.

– Antifašističke organizacije i građani Novog Sada sprečili su taj sramni pokušaj i nikada neće dozvoliti da takva obeležja budu postavljena na tlu grada. Ta ista vlast je ovog leta dozvolila da na Trgu slobode, kod spomenika Svetozaru Miletiću, divlja horda neofašista širi govor mržnje. I tada smo rekli „Stop bujanju fašizma!“ i stali ispred kordona koji je, umesto građana Novog Sada, štitio pripadnike jedne ekstremističke grupe. Danas, na dan oslobođenja, poručujemo – nismo patriote kada udaramo na komšiju zato što je drugačije boje kože, govori drugim jezikom ili se moli u drugom hramu. Ne budimo nikada na mračnoj strani. Volimo svoj grad i svoju zemlju tako što ćemo voleti i braniti čoveka pored sebe i njegovu slobodu! – kaže Bravo.

Na kraju kažu “mi smo potomci heroja i heroina. Budimo dostojni slave i časti Novog Sada!” i završavaju saopštenje sa potpisom “SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!”

192.rs

Pročitajte više vesti

Saobraćajna nezgoda u Čačku, povređena žena pešak prebačena u bolnicu (VIDEO)

Za 12 godina ubijeno 406 žena u Srbiji

NPS:Izgradnja novog autobuskog terminala u Beogradu još jedan koruptivni projekat

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare