Envato
Dva nova, velika, trgovinska lanca iz regiona trebalo bi uskoro da se pojave u Srbiji.

Prema saznanjima Bloomberg Adrije, Tropic maloprodaja iz Banjaluke otvoriće nekoliko objekata u Beogradu i Novom Sadu.

Sličan plan ima i jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u Severnoj Makedoniji – Stokomak.

Tropic maloprodaja je, uz Bingo i Konzum, jedan od tri najveća trgovinska lanca u Bosni i Hercegovini. Njihov koncept je sličan Lidlu kada je dolazio u Srbiju, jer planiraju da u isto vreme otvore više maloprodajnih objekata.

“Tropic već neko vreme traži adekvatan prostor. Za sada su pronašli četiri lokacije, i to u Beogradu i Novom Sadu, a njihov zahtev je da svaki prostor ima više od 1.000 kvadratnih metara. Ovaj trgovinski lanac kupcima nudi i prehrambene proizvode, ali i drugu robu, pa tako u prodavnicama imaju hleb i kafu, ali i kosilicu za travu”, kaže sagovornik Bloomberg Adrije upoznat s planovima Tropica.

Ovaj trgovinski lanac početak poslovanja u Srbiji planira za 2026, a najkasnije 2027. godinu. Tropic je u vlasništvu Mirka Risovića i njegove porodice, koji je, prema pisanju lokalnih medija, jedan od najbogatijih ljudi u Republici Srpskoj.

Zanimljivo je da je porodica Risović biznis započela još osamdesetih godina 20. veka i da je Tropic 2006. postao najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj, navodi se na sajtu ove kompanije. Sledeće godine Tropic prelazi u vlasništvo Delta Holdinga, a kasnije Delhaizea. Ipak, prvobitni vlasnici Tropic kompanije preuzimaju 2014. godine 100 odsto vlasništva nad 39 prodajnih objekata Delhaizea u BiH.

Još jedan novi igrač iz regiona, ali iz Severne Makedonije – Stokomak, takođe stiže u Srbiju, prema saznanjima portala Retail Serbia. Stokomak je osnovan 1997. godine, a s mrežom od 73 prodavnice postao je jedna od najvećih maloprodajnih grupa u Severnoj Makedoniji.

“Stokomak je uspostavio svoje sedište u južnom gradu Nišu u Srbiji i nedavno je registrovao internet domen za srpsko tržište, postavljajući temelje za svoje buduće operacije. Međutim, još uvek nije bilo zvanične objave o datumima otvaranja ili lokacijama prvih prodavnica u Srbiji”, navodi se na portalu Retail Serbia.

Bloomberg Adria

Pročitajte više vesti

Telekom Srbija u Londonu prikupio 900 miliona dolara kroz izdavanje obveznica

Ujutru mraz, pa proleće tokom dana

Putne novosti 192.rs: Radar u Novom Sadu na Bulevaru Evrope, gužve u Sremskoj Kamenici zbog sudara i na Ibarskoj magistrali u Vreocima

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare