Mađarska policija je posle dojave primljene od američkih bezbednosnih službi, večeras u 16. kvartu Budimpešte uhapsila šestoro mlađih osoba, za koje se veruje da su planirale oružane napade tokom proslave mađarskog nacionalnog praznika, 23. oktobra, saopštio je Informativni centar vlade Mađarske.

U Budimpeštu je, kako se navodi, tokom vikenda iz SAD stigla informacija da je grupa u onlajn komunikaciji planirala izvođenje oružane akcije tokom prazničnih proslava u prestonici. Dodaje se da je uvidom u fotografije i informacije iz onlajn prepiske, „postalo jasno da je reč o akcionom planu za nabavku i upotrebu oružja“.

Imajući u vidu međunarodne događaje proteklih meseci, kada je nekoliko vodećih političara napadnuto vatrenim oružjem, mađarske bezbednosne službe i Antiteroristički centar poklanjaju posebnu pažnju proveravanju ove vrste informacija i preduzimanju potrebnih mera, zaključuje Informativni centar vlade.

Pozivajući se na diplomatske izvore, portal Teleks je objavio da su američki obaveštajci još pre dve nedelje upozorili mađarske vlasti na oružanu akciju planiranu za 23. oktobar i da je Antiteroristički centar (TEK) priveo šestoro mladih ljudi u blizini paba u 16. kvartu.

Dodaje se da se iz informacije koju su dobili iz tog centra, „može zaključiti da su panirane nasilne akcije protiv zaštićenih i drugih lica“.

Prema ovom portalu, policija je izvela raciju na raskrsnici ulica Vereš Peter i Nogradverece, dok provladin list Mađar nemzet navodi da je u grupi bilo i stranaca i da je hapšenje sprovedeno u okviru međunarodne operacije.

Vlasnik paba “Legenda” rekao je za Indeks da grupa mladih nije ni stigla do paba kada su ih specijalci presreli i priveli i da je osoblje lokala gledalo kroz prozor šta se dešava, ali da nisu znali o čemu je reč.

 

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare