Iran je uložio žalbu Međunarodnoj agenciji UN za atomsku energiju (IAEA) zbog pretnji Izraela da će napasti iranske nuklearne lokacije.

Teheran je pozvao zvaničnike IAEA da upozore Izrael da bi takav napad bio ne samo u suprotnosti sa međunarodnim pravom, već bi predstavljao kršenje rezolucija UN, preneo je Gardijan.

IAEA, koja je odgovorna za nadzor nad iranskim nuklearnim programom, do sada nije komentarisala eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, a odnosi agencije UN sa Teheranom od nedavno su zategnuti.

Neimenovani iranski vojni izvori upozorili su da će Iran nastaviti da radi na stvaranju nuklearnog oružja, ukoliko Izrael napadne iranske nuklearne lokacije, objavila je iranska agencija Tasnim.

Međutim, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ismail Bakai je, komentarišući pisanje medija, insistirao da Iran nema plan da menja svoj stav da ne koristi nuklearno oružje na osnovu svojih verskih uverenja.

Iran je lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael 1. oktobra, a izraelski zvaničnici najavili su odgovor, uključujući i napade na iranske nuklearne lokacije.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Vojvodina na Sajmu SIAL 2024: Predstavljanje prehrambenog sektora na međunarodnoj sceni u Parizu

U Srbiji u protekla dva dana zaplenjeno više od 60 kilograma marihuane

Predsednik Vučić i kralj Msvati III prisustvovali prikazu dela sredstava naoružanja i vojne opreme

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare