Foto: Tanjug/AP Photo/Ramon Espinosa
Kubanci su danas protestovali zbog velikih restrikcija struje koji traju već četvrti dan i zbog zabrinutosti nakon što je uragan Oskar pogodio tu ostrvsku zemlju donoseći snažne udare vetra i obilne kiše.

U Santo Suarezu, četvrti glavnog grada Havane, lokalno stanovništvo je u nedelju uveče izašlo na ulice i lupalo u šerpe i tiganje nakon četvorodnevne nestašice struje, zbog koje nisu mogli da pripremaju hranu.

Demonstranti koji su rekli da nemaju ni vodu, blokirali su ulice smećem.

Ministar energetike Visente de la O’Levi je na konferenciji za štampu saopštio da se nada da će elektromreža biti ponovo uspostavljena u ponedeljak ili utorak ujutru, ali je ;dodao da će uragan Oskar, koji je u nedelju uveče stigao na istočnu obalu, doneti „dodatnu neprijatnost“ oporavku Kube, jer će pogoditi „region gde se proizvodi električna energija“.

Ključne kubanske elektrane, kao što su Felton u gradu Holguin i Rente u Santjago de Kubi, nalaze se u toj oblasti.

Neki kvartovi Havane su dobili struju, ali veći deo grada je ostao u mraku. Uticaj restrikcija je značajan jer usluge poput vodosnabdevanja takođe zavise od električne energije za pokretanje pumpi. Ljudi su pribegli kuvanju na improvizovanim pećima na drva na ulicama, pre nego što se hrana pokvari u frižiderima i zamrzivačima.

Kubanska vlada je u subotu saopštila da je snabdevanje strujom delimično ponovo uspostavljeno. Ali 500 megavata energije u ostrvskoj električnoj mreži, daleko je manje od uobičajenih tri gigavata koja su joj potrebna, a pritom se brzo smanjilo na svega 370 megavata.

Kubanska vlada je najavila hitne mere za smanjenje potražnje za električnom energijom, uključujući obustavljanje nastave u školama i na univerzitetima, zatvaranje nekih državnih radnih mesta i ukidanje manje bitnih usluga.Lokalne vlasti su saopštile da je prekid proistekao iz povećane potražnje malih i srednjih preduzeća i stambenih klima uređaja.

Kasnije su se restrikcije pogoršale zbog kvarova na starim termoelektranama koje nisu pravilno održavane i nedostatka goriva za rad nekih objekata.

Beta/AP

Pročitajte više vesti

Poznato ko preuzima Omladinsku školu Partizana

Stanari jedne zgrade na Zvezdari očajni: “Molimo institucije da reaguju, ne možemo od smrada i fekalija da živimo”

 

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare