192.rs
Okrugli sto u okviru javne rasprave o izmena Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku održaće se u sredu, 23. oktobra, u Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Početak događaja je u 10 časova, a građani koji žele da prisustvuju treba da se prijave, najkasnije do utorka u 13 časova.

Prijave za učešće podnose se elektronski na mejl [email protected].

U toku javne rasprave, do 1. novembra, zainteresovani građani, stručnjaci i udruženja mogu da podnesu sugestije, predloge, inicijative i komentare na tekst Nacrta zakona. Predlozi i primedbe se podnose na mejl [email protected] ili na adresu Ministarstvo pravde, Beograd, Nemanjina 22-26.

Krivični zakonik i Zakonik o krivičnom postupku menjaju se, prvi po šesti, a drugi osmi put u proteklih 12 godina.

Osim čestih promena koje, prema mišljenju struke, “unose pravnu nesigurnost”, pravnici imaju i brojne druge zamerke.

Član koji se pominje kao najlošiji je onaj koji “kriminalizuje objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela”.

Osim toga, ovaj predlog briše potpuno član koji se odnosi na iznuđivanje iskaza, odnosno onaj koji zabranjuje policiji da upotrebljava silu ili pretnju da iznudi iskaz od okrivljenog, svedoka, veštaka ili drugog lica.

Uz to, ovim izmenama bi Tužilaštvo prestalo da istražuje moguću korupciju u javnim nabavkama, ako je vrednost manja od pet miliona dinara.

Menjaju se i članovi koji definišu špijunažu i odavanje državne tajne. Umesto njih, uvodi se “odavanje tajnih podataka”.

021.rs

Pročitajte više vesti 

U Ubu ofarbani čekaju 17 godina stari polovni autobusi za gradski prevoz Novi Sad (FOTO)

Danas Dan sećanja na masakr u Kragujevcu oktobra 1941. godine

Nastavlja se suđenje Urošu Blažiću

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare