autobusi.net

U JGSP “Novi Sad” uskoro stiže još 11 polovnih, 17 godina starih autobusa iz Švajcarske, saznaje 192.rs.

Oni će se pridružiti trima autobusima koji su u gradski saobraćaj stigli početkom avgusta na osnovu “ugovora o poklonu”, kako je naveo GSP, ali ni mesec i po dana kasnije nije saopšteno ko je darodavac ili ko je uvezao polovne autobuse iz Švajcarske.

Ovih 11 dodatnih autobusa marke Scania-Hess NUA 2008, koji su do kraja prošle godine bili deo javnog prevoza u Arauu, sada se nalaze na farbanju u Ubu na osnovu ugovora GSP-a sa firmom Šampion M Grande.

Kako saznajemo, do sada je ofarbano osam autobusa, a još tri čekaju da dobiju plavu boju novosadskog javnog prevoznika. Za ovo farbanje autobusa, GSP će platiti 7,2 miliona dinara sa PDV-om.

Kada će ovi autobusi početi da voze, za sada nema nikakvih informacija, kao ni zašto tri zglobna autobusa, koja su ranije stigla, još nisu puštena u saobraćaj.

Jedino što je do sada saopšteno iz GSP-a jeste da su ovi polovni autobusi stari 17 godina u dobrom stanju za saobraćaj na novosadskim ulicama.

– Iako su vozila starijeg datuma, ona su kvalitetna i u izuzetno dobrom tehničkom stanju, prešla su malo, ugrađeni su im novi motori, te zadovoljavaju sve uslove i EURO 3 standard. Svaka donacija ovakvih ili sličnih kvalitetnih autobusa biće dobrodošla. Tehnički sektor će, pre njihovog puštanja u saobraćaj, uraditi još jedan detaljan pregled autobusa, nakon čega će biti upućeni na tehnički pregled i registraciju. Tek nakon što prođu svu potrebnu proceduru, vozila će se naći na linijama. Putnici koji će se prevoziti ovim autobusima uveriće se da su oni očuvani i udobni, budući da su saobraćali na nezahtevnim linijama u malom švajcarskom gradu i gotovo su kao novi – stoji u dopisu JGSP-a sa početka septembra.

Inače, Novi Sad u svojoj istoriji nikada nije primao donacije za GSP, već je uvek kupovao nove autobuse, osim nekoliko vozila početkom dvehiljaditih, ali i tada su to bila znatno mlađa vozila i radilo se više o međunarodnoj pomoći nakon decenije ekonomskih sankcija.

Polovnih 14 autobusa dolazi u Novi Sad u godini kada se neće kupiti nijedan novi autobus, kao što nije kupljeno ni proteklih nekoliko godina, osim 10 električnih autobusa, koji su deo projekta započetog još 2019. godine, ali se realizacija odužila.

Bez podataka o darodavcu i drugim pojedinostima, nastavlja se tajnovitost i netransparentnost GSP-a i gradske vlasti u vezi sa dolaskom ovih 14 polovnih autobusa. Još tokom zime postojale su informacije da su neki od tih autobusa već bili parkirani u dvorištu jedne firme kod Najlon pijace na Klisi, što su mediji zabeležili.

Dodajmo da je reč o rashodovanim autobusima iz Araua, starim 17 godina, koji su, kako je pisala švajcarska štampa, prodati nekome u Srbiji krajem prošle godine.

Prema podacima iz Švajcarske, rashodovano je 15 autobusa, od kojih je 14 završilo u Novom Sadu, a jedan na Kosovu, u Prištini, gde već neko vreme saobraća.

Autobus na ulicama Prištine krajem septemrba

Pročitajte više vesti 

Dobija li JGSP Novi Sad ukupno 15 polovnih autobusa?

GSP za 192.rs: Autobusi iz Švajcarske su došli kao poklon za koji ne treba javna nabavka

U GSP Novi Sad stigli autobusi stari 17 godina

Pretplata
Obaveštenje
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Asda
2 sati pre

Stupite u kontakt sa nekim od zaposlenih, tamo svi znaju i ko ih je kupio i ko je to sve ‘poklonio’

Slobodan Stankovic
1 minut pre

Cim su na Ubu znaci da je maslo Strele