Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je danas sa Miloradom Rakićem iz Užica, koji je sa svojom jedinicom u oktobru 1944. godine učestvovao u operaciji oslobađanja Beograda.

Đurić je, u ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, zahvalio učesniku Narodnooslobodilačkog rata Miloradu Rakiću na svemu što je učinio tokom svog nimalo lakog ratnog i životnog puta, kako bismo svi mi danas živeli u slobodi.

Da nije bilo vaše hrabrosti i nesebičnosti, danas ne bi bilo nas, jer za takav životni put treba biti i veoma nesebičan, i na vaš primer i tu osobinu današnje generacije treba da se ugledaju, naglasio je Đurić.

On je istakao da epopeja o borbi za oslobođenje Beograda svedoči i o ključnom doprinosu koji je naš narod dao u borbi protiv fašizma i nacizma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je ukazao da je malo zemalja koje su tokom Drugog svetskog rata imale svoj Narodnooslobodilački pokret i da je potrebno iznova ukazivati na važnost borbe za slobodu i nezavisnost i tradiciju antifašističke borbe, kao vrednosti koje su utkane u temelje naše državnosti.

Ministar je, takođe, ukazao i na značaj rada SUBNOR-a, kao organizacije koja baštini i neguje sećanje na Narodnoslobodilačku borbu našeg naroda, angažuje se u radu sa mladima i brine o statusu boraca, čuvajući od zaborava važnost njihove borbe za slobodu.

Rakić je u razgovoru izrazio zahvalnost na tome što Srbija brine o svojim borcima, i pohvalio dosadašnji rad Đurića i njegov doprinos očuvanju naših državnih i nacionalnih interesa.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Najviše života ostavio sam u izgradnji zemlje, jer znam koliko je njih izginulo za njeno oslobođenje, rekao je Rakić.

Milorad Rakić, koji će naredne godine proslaviti 100. rođendan, kao učesnik Narodnooslobodilačkog rata i borac Prve krajiške brigade za svoje zasluge odlikovan je brojnim najvišim odlikovanjima, a po završetku rata demobilisan je iz Prvog gardijskog bataljona.

(Politika)

Pročitajte više vesti

Žigmanov: Banka hrane Vojvodine doprinosi borbi protiv gladi i smanjenju siromaštva

Rusija testira borbenu spremnost jedinice sa interkontinentalnim balističkim raketama “Jars”

Vučić i Vučević da kažu ko u Srbiji priprema timove za destabilizaciju Moldavije

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare