Vinston Čerčil revoltiran ponašanjem, zločinačkim postupcima i načinom ratovanja sila Osovine, predlagao je egzekucije po kratkom postupku i posebnom zakonu od čega je odustao pod uticajem SAD. Staljin je dao još rigorozniji predlog o streljanju pedeset do sto hiljada nemačkih oficira.

I sam Čerčil se usprotivio streljanju oficira koji nisu imali učešća u zločinima. Buduće suđenje regulisano je Londonskim sporazumom 1945. godine. Spisak budućih optuženika ograničen je na veće ratne zločince evropskih sila Osovine. Nirnberški proces bilo je suđenje istaknutim članovima političke, vojne i ekonomske elite nacističke Nemačke.

Glavno nirnberško suđenje trajalo je od novembra 1945. godine do oktobra 1946. godine, a odvijalo se u Nirnberškoj palati pravde. Predstavnici Sovjetskog Saveza su se zalagali da suđenja budu održana u Berlinu, što SAD nisu prihvatile jer su htele da suđenje bude u njihovoj kontrolnoj zoni.

Nirnberg je bio pogodan i zato što je imao i jednu od retkih očuvanih velikih sudnica i veliko zatvorsko odeljenje. Uz to bio je poznat kao grad nacističkih zborovanja pa je suđenje nacistima baš u tom gradu imalo značajnu simboliku. Svaka od četiri velike sile pobednice imenovala je po jednog sudiju, njegovu zamenu i tužioce.

Pred međunarodnim vojnim tribunalom bilo je optuženo 24 lica i 6 organizacija. Francuske sudije predlagale su da se smrtne kazne izvršavaju streljanjem za osuđena vojna lica kako je to bila praksa vojnih tribunala, ali su se sovjetske sudije usprotivile. Oni su smatrali da su ova lica prekršila sva vojna etička pravila i da nisu dostojna streljačkog voda tako da je utvrđeno da se smrtna kazna izvršava vešanjem.

Na današnji dan 16. oktobra 1946. godine obešene su glavešine Trećeg rajha koje je Međunarodni sud u Nirnbergu osudio na smrt zbog ratnih zločina u Drugom svetskom ratu, uključujući šefa nemačke diplomatije Joahima fon Ribentropa i načelnika štaba Vrhovne komande oružanih snaga Nemačke feldmaršala Vilhelma Kajtela. Rajhsmaršal Herman Gering, takođe osuđen na smrt, ubio se u zatvorskoj ćeliji.

(In4s)

Pročitajte više vesti

Zelenski predstavio mirovni plan pobede u pet tačaka i tri aneksa

Bežeći od policije dva muškarca iz Gornjeg Milanovca izbacila 9,3 kilograma marihuane iz automobila

Vulin u Rusiji sa direktorom Spoljne obaveštajne službe Sergejom Nariškinom

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare