foto: Sonja Vidojković
Skupština Niša trajala preko 18 sati, dok su istovremeno iz Kreni promeni 10 sati štrajkovali ispred kabineta predsednika Skupštine

Skupština Niša je nakon 18 sati rada tokom koji su raspravljali o budžetu, direktorima i zaostalim platama završila rad u ranim jutranjim satima.

Istovremeno, kako prenose Južnevesti, Aktivisti “Kreni-promeni”, koji su satima ispred kabineta predsednika Skupštine Grada Igora Novakovića, čekali verifikaciju inicijative za besplatne udžbenike za niške osnovce otišli su tek sinoć oko 21:30, nakon što su dobili zvanično obaveštenje da će njihov predlog biti na narednoj sednici.

Zbog toga što je Dušan Anđelković iz Pokreta “Kreni-promeni” u skupštinsku salu sa balkona ubacio balon sa Novakovićevom fotografijom i natpisom “sedi 1”, intervenisala je i policija.

foto: Tamara Radovanović

Novaković je najpre najavio krivičnu prijavu protiv aktivista tog pokreta zbog performansa sa balonom, ali je od nje odustao, uz poruku da su oni “deca pod uticajem starijih opozicionih lidera”.

Ipak, Anđelković, kao i aktivisti Matija Đorđević i Dimitrije Glukčević ostali su ispred Novakovićevog kabineta sve dok nisu dobili pisani odgovor u vezi sa inicijativom za besplatne udžbenike, koja, ipak, nije verifikovana.

Maratonsko zasedanje

Kao i konstitutivna sednica, i druga sednica Skupštine Grada Niša je bila maratonska, a nakon 15 sati rasprave o tri tačke, ostalih 27 je završeno za tri sata.

Odbornici Skupštine, glasovima većine, izabrali su nove v. d. direktore JKP Mediana, Direkcije za izgradnju, Direkcije za prevoz i Zavoda za urbanizam, kao i novu direktorku KLER-a.

Zanoćili su i ovog puta odbornici niške Skupštine na sednici koja je počela juče u 9 sati, a završena jutros u 3:28.

Nakon dugih rasprava o rebalansu budžeta i isplati zaostalih zarada radnicima propalih niških firmi, planovi detaljne regulacije trafo-starnica i solarnih elektrana “Solnis” i “Lovopromet 2”, izmene i dopune plana detaljne regulacije Elektronske industrije i programi poslovanja i finansijski izveštaji javnih preduzeća nisu mnogo zavredili pažnju, pre svega, predstavnika vlasti.

Finansijski izveštaji preduzeća su bili na dnevnom redu kroz 15 tačaka i to od 11. do 25. o kojima se raspravljalo zajedno. Direktori i predlagači nisu želeli da čitaju izveštaje, ali odbornici opozicije su se javljali za reč, postavljali pitanja na koju su uglavnom odgovarali većnici Ivan Grmuša i Miloš Đorđević.

Sve je usvojeno većinom glasovima odbornika vladajuće koalicije, dok su predstavnici opozicije negde bili uzdržani, negde glasali protiv.

Odbornici opozicije su predstavili inicijative, među kojima je i pitanje zašto Tržnica koristi Rovče, a Dragan Milić je tražio odluku o odobravanju bušenja koje je započela australijska kompanija Apollo Mineral Limited, u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra.

Malo pre 2:30 došle su na red tačke imenovanje vršioca dužnosti JKP Mediana, Direkcije za izgradnju, Direkcije za prevoz i Zavoda za urbanizam.

Rasprava nije mnogo dugo trajala, a Slaviša Dinić (“Koalicija za Niš”) je rekao da reference Saše Taskovića ne ispunjavaju uslove za v. d. direktora jer je master inženjer zaštite životne sredine na Fakultetu zaštite na radu.

Većinom glasova usvojeno je da nova v. d. direktora JKP Mediana bude Irena Stamenković, da Saša Novićević, aktuelni predsednik Skupštine Gradske opštine Pantelej, bude v. d. direktora Direkcije za javni prevoz, Milan Milojević bude v. d. direktora Zavoda za urbanizam, a Saša Tasković v. d. direktora Direkcija za izgradnju grada Niša.

Nakon toga, Dragana Nenadov Stanković izabrana je za novu direktorku Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER).

Južnevesti

Pročitajte više vesti

VIDEO,FOTO: Policija ušla u Skupštinu grada Niša nakon što je opozicija pustila balon sa porukom “sedi 1” Igoru Novakoviću

SSP: Jovana Joksimović obučava polaznike SNS akademije mladih lidera i dobija nameštene tendere

Đedović Handanović nakon glasanja o litijumu: Opozicija “jasno i glasno” pozvala na nerede

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare