Foto: V. D./Klix.ba
Veće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj sednici nije proglasilo Dan žalosti zbog poplava i klizišta u Hercegovini i središnjoj Bosni u kojima je život izgubila najmanje 21 osoba, potvrđeno je za bosanski portal Klix.ba.

Prema informacijama do kojih su došli, Dan žalosti nije proglašen zbog toga što za ovaj predlog nisu glasali ministri iz entiteta Republika Srpska.

Podsećanja radi,  Republika Srpska je proglasila dan žalosti u tom entitetu utorak, 8. oktobar, ali nisu želeli da to bude državna odluka. To znači da će sada entitet Federacija BiH morati posebno proglasiti dan žalosti.

Mesta koja su pogođena poplavama izgledaju neprepoznatljivo, dok spasioci već četvrti dan tragaju za osobama koje se i dalje vode kao nestale u Jablanici i Konjicu.

Osim građana Bosne i Hercegovine koji su jako brzo skupili pomoć za sugrađane u vidu kreveta, hrane, vode i hrane – pomoć je stigla i od komšijskih zemalja kao i brojnih poznatih ličnosti. Brojni volonteri su na ovim mestima- vrše čišćenje i isporuku pomoći.

Ministarstvo sigurnosti BiH je putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH, prenosi ovaj portal.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila je ranije stanje elementarne nepogode zbog poplava, bujica, klizišta i odrona.

Najteže su pogođene opšine Jablanica i Konjic, a poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Vareš.

Magistralni put od Jablanice do Mostara je urušen u reku Neretvu pa se od Sarajeva do Mostara može ići samo alternativnim putevima.

U mjesto Komadonovo vrelo u reku Neretvu se urušilo pedesetak metara magistralnog puta dok su urušeni i putevi od Jablanice prema gradu Prozor-Rama, piše Klix.ba

192.rs

Pročitajte više vesti

Srbija i Severna Makedonija potpisale memorandum o izgradnji gasovoda

Putne novosti na 192.rs

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare