envato

Bitkoin je u petak porastao za tri odsto premašivši 62.000 dolara zahvaljujući izveštaju o zapošljavanju koji je bio bolji od očekivanog i zaokružio nestabilnu nedelju za najpopularniju kriptovalutu.

SAD je u julu stvorio iznenađujućih 254.000 radnih mesta, premašivši 140.000 koliko su predviđali neki ekonomisti, što signalizira snagu američke ekonomije.

Brojevi radnih mesta takođe su se pretočili u optimističnije izglede za Bitkoin koji je pao šest odsto ranije ove nedelje, spustivši se na oko 60.000 dolara, delom kao odgovor na nestabilnost na Bliskom istoku.

Bitkoin je doživeo postepeni porast uoči objavljivanja izveštaja o poslu. Najviša kriptovaluta lagano je pala u satima nakon objavljivanja pre nego što je skočila preko jedan odsto, prema podacima koje je prikupio CoinGecko. Druge kriptovalute poput Ethereuma i XRP-a takođe su zabeležile slične skokove, piše Seebiz.

Za neke analitičare ovo je dobar znak za kripto tržište, ali za Omida Malekana, profesora na Columbia Business School, ostaje nejasno kako će ova informacija dugoročno uticati na cene Bitkoina.

Uprkos tome što je cena Bitcoina porasla za 124% u protekloj godini i dostigla rekordnu vrednost svih vremena od 72.000 dolara u martu, istakao je Malekan, skočila je oko 62.000 dolara u poslednjih osam meseci.

“Znamo da je ekonomija snažna, ili jača od očekivanog”, rekao je. “I ako je to slučaj, Fed neće smanjiti kamatne stope sve dok su se ljudi nadali, ali s obzirom na ono što se događalo veći deo ove godine, nije mi jasno kakav uticaj to ima na cenu Bitkoina.”

Profesor ekonomije takođe je priznao neizvesnost povezanu s drugim makroekonomskim faktorima poput nadolazećih izbora.

“Ankete, tržišta klađenja, stručnjaci, svi misle da će se na neki način prepucavati oko toga ko će pobediti. Dakle, moguće je da neizvesnost oko toga samo opterećuje cene kriptovaluta”, rekao je Malekan.

“Ovo je zbunjujuće vreme, jer uobičajeni odnosi nisu funkcionisali”, dodao je Malekan. “A kada ne rade u jednom smeru, onda se morate zapitati hoće li delovati u drugom smeru.”

Prema izveštaju, stopa nezaposlenosti u avgustu je pala na 4,1 posto sa 4,2 posto.

capital.ba

Pročitajte više vesti

Francuska uklanja vinograde zbog smanjene potražnje za vinom

“Emirejts” zabranila putnicima da nose pejdžere i toki-voki aparate

FOTO: U Novom Sadu nastavljeno huligansko uništavanje automobila

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare