envato

Nemački proizvođači automobila su, posle glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali na pregovore i izbegavanje trgovinskog rata.

Folksvagen je na Evropsku komisiju i kinesku vladu apelovao da “konstruktivno nastave pregovore u potrazi za političkim rešenjem.”

“Sprečavanje zaštitnih carina i izbegavanje trgovinskog sukoba mora biti zajednički cilj,” navela je grupacija u saopštenju. Pritom, rešenje mora biti na stolu pre kraja meseca i stupanja evropske mere na snagu.

“Planirane carine su pogrešan pristup” i takav potez neće poboljšati konkurentnost evropske automobilske industrije,” upozorio je Folksvagen.

Na negativne posledice carina ukazao je i BMW.

“Glasanje je fatalan signal evropskoj automobilskoj industriji. Sada je potrebno da Evropska komisija i Kina brzo pronađu rešenje i spreče trgovinski rat koji će na kraju svima doneti gubitke”, rekao je juče direktor kompanije Oliver Cipse.

Nešto ranije većina članica Evropske unije glasala je za uvođenje kaznenih carina na električne automobile iz Kine, stopom do 35,3 posto, javila je dpa pozivajući se na izvore. Nemačka je bila protiv.

Kina je važno tržište nemačkim proizvođačima i eventualni carinski rat će dodatno produbiti njihove nevolje.

DPA

Pročitajte više vesti

Sve članice EU članice moraju da prihvate promene imena i pola dobijene u drugim državama EU

Biciklistčke vožnje širom regiona za obolele od raka

Nastavlja se potraga za nestalima u Jablanici i drugim mestima u BiH

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare