Klix.ba

Nastavlja se potraga za nestalima u poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Federalna uprava civilne zaštite raspoređuje ekipe ljudi na lokacije za koje se sumnja da ima nestalih ljudi. Ukupni broj žrtava nije poznat, ali je prema nezvaničnim informacijama reč o desetinama povređenih, nestalih i nastradalih.

Mnoge kuće su zatrpane usled odrona, stoga je pristigla i dodatna mehanizacija. Reporteri Klix.ba su u Jablanici, gde su napravili fotografije stanja od jutros.

U toku je krizni štab kako bi se koordinisao spasilački rad danas i detaljnije informacije o stanju na terenu bi trebalo biti poznate nakon što sastanak završi.

Volonteri iz raznih delova Bosne i Hercegovine stigli su sinoć u Jablanicu kako bi dopremili pomoć ugroženim građanima, ali i pomogli službama u čišćenju i obnavljanju ovog mesta.

Kako je objavio novinar iz Stoca Nermin Bise, stigli su preko Ruišta. Osim ekipa iz Stoca i Međugorja, tu su i građani iz Zenice, Visokog, Stoca, Međugorja, Maglaja, Banovića, Srebrenika, Vogošće, Ilijaša, Turske…

Na terenu su juče bili i pripadnici Gorske službe spasavanja, ali su oni sinoć povučeni iz potrage, a o njihovom daljem učešću će raspravljati na sednici kriznog štaba koja je u toku.

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici, gde se sumnja da je kamenolom uzrokovao tragediju u naselju, koje je potpuno zatrpano granitnim otpadom. Takođe je situacija teška i u Buturović Polju, a najmanje 19 nastradalih je već pronađeno u nekoliko mesta koja su zahvatile poplave i odroni. Najviše ih je u Jablanici, a potvrđena su tri smrtna slučaja i u Fojnici.

Podsetimo, novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun.

Klix.ba/N1

Pročitajte više vesti

Pomozi.ba otvorio humanitarni telefonski broj 17039 za unesrećene u poplavama

BIH mediji: U Donjoj Jablanici nestalo 40 osoba, a do sada u potvrđeno 15 mrtvih u Jablanici i Fojnici

Dvadesetoro mrtvih u poplavama: Oglasio se ministar odbrane BiH

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare