Evropska unija je danas pokrenula tri investiciona programa za više od 700 miliona evra za ciljeve održivog razvoja Zapadnog Balkana i drugih regiona koji će prema očekivanjima mobilisati 6,3 milijarde evra javnih i privatnih investicija.

Programi koji odražavaju snažnu posvećenost klimatskoj otpornosti i inkluzivnom ekonomskom prosperitetu su podržani od Evropskog fonda za održivi razvoj plus (EFSD+), u okviru inicijative Global getavej (Global Getaway), navodi se u saopštenju Evropske komisije.

EU i Evropske razvojne finansijske institucije (EDFI) pokreću novi program za ublažavanje klimatskih promena sa ciljem da se mobilišu četiri milijarde dolara za uklanjanje više od osam miliona tona ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova iz atmosfere.

EFSD+ će podržati ovaj projekat sa 366 miliona evra, a on će biti sproveden na Zapadnom Balkanu, kao i u zemljama podsaharske Afrike, Amerike i Kariba, Azije, Bliskog istoka i Pacifika.

Cilj drugog projekta koji je EFSD+ podržao sa 255 miliona evra je namenjeno podršci otvaranju novih radnih mesta i ekonomskog rasta mikro-malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenju finansijske inkluzije i podršci firmama koje vode žene.

Evropska komisija i holandska banka za razvoj preduzetništva FMO će izdvojiti dodatna sredstva za fond korišćenja zemljišta, a budžetska garancija EFSD+ iznosi 105 miliona evra, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

“Današnji potpis je još jedan odličan primer naše čvrste posvećenosti podršci ekonomskoj inkluziji na Zapadnom Balkanu i u istočnom susedstvu”, izjavio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

(Tanjug)

Pročitajte više vesti

Vučić o vojnom roku: Naš cilj da Mađari ostanu da žive u Srbiji, razgovaraću sa Pastorom

Smederevo: Lovačkom puškom ubio komšinicinog psa

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare