Foto: Starsport
Fudbaleri TSC-a igraće meč prvog kola Lige konferencija protiv kazahstanske Astane u Almati. Duel je na programu od 18.45 časova.

TSC počinje evropsku sezonu, prvi duel će igrati na jugu Kazahstana u Almatiju, umesto u Astani, zbog toga što je stadion domaćeg tima u procesu renoviranja.

Ekipa iz Bačke Topole je odlučila da se na put dug nekoliko hiljada kilometara uputi dva dana ranije kako bi se, pre svega, igrači privikli na tamošnje uslove.

Stručni štab TSC-a na čelu sa trenerom Jovanom Damjanovićem poveo je na put 24 fudbalera. Međutim, tim sa severa Srbije biće uskraćen za pomoć na terenu od Jovana Vlalukina, Miloša Vulića i Nikole Kuveljića.

Spisak igrača TSC za meč protiv Astane: Veljko Ilić, Nikola Simić, Nemanja Jorgić, Stefan Jovanović, Mateja Đorđević, Maki Banjak, Luka Capan, Dušan Stevanović, Vukašin Krstić, Nemanja Petrović, Ivan Milosavljević, Milan Radin, Aleksa Pejić, Ifet Đakovac, Petar Stanić, Đorđe Gordić, Aleksandar Ćirković, Mihajlo Banjac, Bence Šoš, Saša Jovanović, Marko Lazetić, Prestiž Mbongu, Miloš Pantović.

Putevi timova do Lige konferencija

Podsetimo, TSC je evropski put započeo u plej-ofu kvalifikacija za Ligu Evrope, jer je prethodno Superligu Srbije okončao na trećem mestu. Međutim, ubedljiv poraz od Makabija iz Tel Aviva (ukupni rezultat 8:1) je doneo timu iz Bačke Topole nadmetanje u trećerangiranom takmičenju Starog kontinenta.

S druge strane, Astana je prethodne sezone bila druga u Premijer ligi Kazahstana i počela je evropski put u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija. Eliminisala je rumunski Hunedoar, a potom i norveški Bran.

Timovima će ovo biti prvi međusobni duel i podjednake su im šanse da dođu do prve pobede u ovosezonskoj Ligi konferencija.

Forme timova pred susret

TSC je od početka sezone već promenio trenera. Deana Klafurića je zamenio Jovan Damjanović. Klafurić je posle poraza od Makabija u Bačkoj Topoli – 5:1 dao ostavku, a nedugo potom Damjanović je postao strateg tima.

Pored poraza od Makabija, TSC je loše započeo i domaće prvenstvo, upisao je četiri poraza, jedan remi i četiri trijumfa i trenutno zauzima osmu poziciju u Superligi. Ipak, utisak je da tim pod vođstvom Damjanovića raste o čemu govore prikazane igre i pobede u poslednja dva kola nad Novim Pazarom i Čukaričkim.

U Premijer ligi Kazahstana, timovi su odigrali 20 kola, Astana ima dve utakmice manje i trenutno je na petoj poziciji. Realativno mlad klub, osnovan 2009. godine, uspeo je za kratko vreme da postane konkuretan i uspešan tim u domaćim takmičenjima.

Astana je osvojila sedam puta državno prvenstvo, od čega šest puta zaredom, tri puta kup, a ima i sedam trofeja u superkupu. Najbolji rezultat u evropskim okvirima Astana je napravila u sezoni 2015/2016. igravši grupnu fazu Lige šampiona. Nastupali su i u Ligi Evrope, a prethodne sezone takmičili su se u Ligi konferencija.

Od 2022. godine ekipu s klupe predvodi Gregorij Konstantinovič Babajan.

TSC za prvi trijumf u evropskim okvirima

TSC je relativno skoro počeo s nadmetanjima u evropskim okvirima i do sada nisu imali zapažene rezultate. Upisali su remi u duelu sa Olimpijakosom u Ligi Evrope prošle sezone.

Duel protiv Astane ujedno će biti i nova prilika da ekipa iz Bačke Topole upiše prvi trijumf.

Finac Oliver Reitala biće glavni sudija na meču. Njegovi pomoćnici biće Juka Honkanen i Oli Jantunen, dok je Uefa za četvrtog arbitra odredila još jednog Finca Anti Munuku, a u VAR sobi će biti Rumuni Ovidiu Hategan i Sebastijan Koltesku.

Podsetimo, Liga konferencija se od ove godina igrati po novom formatu u kojem će učestvovati 36 klubova, a svaka ekipa će odigrati po šest kola.

Pročitajte više vesti

Počinje nova sezona Evrolige: Partizan gostuje Baskoniji, Zvezda kod novajlija

Brušenje forme za Ligu mladih i početak selekcije za izazove u 2025.

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare