Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pri Ujedinjenim nacijama (UN), Linda Tomas-Grinfild, danas je tokom hitne sednice Saveta bezbednosti (SB) sazvane povodom najnovije eskalacije sukoba na Bliskom istoku pozvala predstavnike zemalja članica da osude i sankcionišu Iran.

“Ovo je trenutak da ovaj Savet progovori jednim glasom i osudi Iran zbog njegovog napada na drugu državu članicu i, što je jednako važno, da nametne ozbiljne posledice Iranskoj revolucionarnoj gardi (IRG) za akcije koje je preduzela”, rekla je američka ambasadorka pri UN, prenosi Tajms of Izrael.

Prema njenim rečima, u širem smislu, Iran je kroz finansiranje, obuku i podršku koju je pružao vojnom krilu Hamasa, saučesnik i u napadima (Hamasa) na Izrael 7. oktobra.

“I nakon strašnog napada Hamasa, koji je izveden pre skoro godinu dana, SAD su poslale jasnu poruku Iranu: Ne iskorišćavajte situaciju na način koji bi mogao da ugrozi region i gurne ga u širi rat. IRG je otvoreno i iznova ignorisala ovo upozorenje”, rekla je Tomas-Grinfildova.

Ona je poručila da će “iranski režim” snositi odgovornost za svoje akcije, upozorivši vlasti u Teheranu i iranske saveznike da ne preduzimaju akcije protiv Sjedinjenih Američkih Država, ili dodatne akcije protiv Izraela.

“Ako ovaj Savet bude sedeo sa skrštenih ruku kakvu poruku će to poslati ? Plašim se da će tišina i nečinjenje samo pozvati IRG da ponovo napadne kao juče i 13. aprila ove godine”, rekla je Linda Tomas-Grinfield.

(Tanjug)

Pročitajte više vesti

Vesić: Novi Sad će 2027. godine biti grad sa tri nova mosta vredna 360 miliona evra

Mađarska odbila predlog EU da šalje vojne savetnike u Ukrajinu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare