Foto: Instagram/ FTN Novi Sad

Profesori sa američkog Purdue univerziteta Jason Harris i Maria Okuniewski posetili su danas Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i održali stručna predavanja iz oblasti nuklearnih, radioloških nauka i inženjeringa.

Istraživanja Harisa su iz oblasti fizike zaštite životne sredine i reaktora, detekcije i merenja zračenja, kao i nuklearne sigurnosti, dok Okuniewski svoja istraživanja fokusira na veze između evolucije mikrostrukture, obrade, mehaničkih svojstava i ponašanja pod zračenjem, sa ciljem unapređenja goriva i materijala sledeće generacije, saopštio je FTN.

Srbija je nedavno preduzela značajne korake u oblasti energetike, a posebno u oblasti nuklearnih tehnologija,

Kako je navedeno, potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom energetike bio je prvi korak ka novoj eri u upotrebi nuklearne energije i tehnologija, što nas sve uvodi u jedno novo i odgovorno doba u energetskom sektoru.

Memorandum su potpisali ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, kao i predstavnici pet ministarstva i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća, a na ovaj način se povezuju akademske i naučne institucije.

Poseban zadatak biće razvoj obrazovnih i naučnih programa, jačanje kapaciteta u institutima i stvaranje regulatornog i pravnog okvira.

Trenutno se rade izmene Zakona o energetici kojima se, nakon 35 godina, ukida moratorijum na razvoj nuklearnih tehnologija, a to našoj zemlji omogućava ravnopravno učešće na međunarodnom nivou, pogotovo u oblasti analize rizika kroz integraciju nuklearne bezbednosti i sigurnosti.

Dekan FTN-a Boris Dumnić je poručio da je pred njima posao koji zahteva promišljenu analizu rizika i integraciju bezbednosnih mera kako bismo osigurali da svi budući projekti u ovoj oblasti budu u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

“Fakultet tehničkih nauka se aktivno uključio u ove procese, te je nedavno uobličen Akcioni plan koji definiše našu strategiju u obrazovanju i istraživanju u oblasti nuklearnih i radioloških nauka i inženjeringa”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ovaj plan ne samo da odgovara na trenutne potrebe naše zemlje već i otvara mogućnosti za buduće generacije inženjera koji će se baviti ovim kritično važnim poljem.

“Poseta renomiranih američkih profesora predstavlja izuzetan događaj za nas, ne samo zbog bogatog iskustva i doprinosa u oblasti nuklearnih i radioloških nauka i inženjeringa, već i zbog toga što dolazi u trenutku kada je Srbija na prekretnici u razvoju i modernizaciji svojih nuklearnih tehnologija”, poručio je Dumnić.

Pored FTN-a, domaćin gostima bila je Jovana Nikolov, profesorka na Katedri za nuklearnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, članica Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma (GICNT), kao i Međunarodne radne grupe za nuklearnu forenziku (ITWG).

Korišćenje nuklearne energije uređeno je novom Strategijom razvoja energetike, koja predviđa uvođenje nuklearnih elektrana u elektroenergetski sistem Srbije posle 2040. godine.

(RTV)

Pročitajte više vesti

U Novom Sadu počeli Lorist i Sajam ekologije

Čović održao prvu konferenciju za medije: Fokus na selektora i reforme

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare