Foto: Shutterstock/Skorzewiak
Skopski aerodrom je u avgustu 2024. godine opslužio ukupno 308.444 putnika, što predstavlja pad od 2,9% u poređenju sa istim mesecom prošle godine. Ovaj trend pada broja putnika povezan je sa smanjenjem mreže i kapaciteta Wizz Aira, najveće avio-kompanije na aerodromu, koja je morala da prizemlji značajan deo svoje flote aviona iz Airbus A320neo zbog tehničkih problema sa motorima piše ExYuAviationNews.

Tokom avgusta, Wizz Air je smanjio kapacitet sedišta na skopskom aerodromu za 14,3%, odnosno za 27.330 sedišta. Uprkos ovom negativnom trendu, tokom prvih osam meseci 2024. godine aerodrom je zabeležio ukupno 2.000.994 putnika, što je rast od 5,1%, zahvaljujući rekordnom prvom kvartalu koji nije bio pogođen problemima sa flotom Wizz Aira.

Očekuje se da će se u septembru situacija stabilizovati jer je Wizz Air privremeno povećao broj letova kako bi smanjio kašnjenja i nadoknadio gubitke u kapacitetu.

Ova situacija ilustruje koliko veliki uticaj problemi jednog prevoznika mogu imati na ukupne performanse aerodroma, pogotovo kada se radi o avio-kompaniji koja ima dominantan udeo u saobraćaju na određenom aerodromu. Jedna od opcija koja se razmatra jeste otvaranje novog tendera za subvenicije avio-kompanijama, koji bi mogao biti manje naklonjen Wizz Air-u o čemu je pisao Aero.rs

Skopski aerodrom verovatno traži načine da diversifikuje saobraćaj, smanjujući dominaciju jednog prevoznika kako bi se osigurao stabilniji rast u budućnosti. Subvencije za nove rute ili povećanje frekvencija od drugih avio-kompanija mogle bi pomoći u stabilizaciji broja putnika. Ovakav potez mogao bi dovesti do širenja mreže letova, čime bi se smanjio rizik da problemi jednog prevoznika negativno utiču na aerodromsku operativnost.

Aero.rs

Pročitajte više vesti

POKS: Novca za prosvetare nema jer je odvojen za “navijačke” bande

Oglasili se policijska uprava Sremska Mitrovica i Dom zdravlja o teškoj saobraćajnoj nezgodi između Novog Sada i Inđije

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare