Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski ministar odbrane Joav Galant danas je nagovestio da se Izrael sprema da pokrene kopnenu ofanzivu protiv libanske militantne grupe Hezbolah u Libanu.

“Uklanjanje (lidera Hezbolaha Hasana) Nasralaha je veoma važan korak, ali nije sve. Iskoristićemo sve mogućnosti koje imamo”, rekao je Galant vojnicima 188. oklopne brigade i pešadijske brigade “Golani” na severu Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Galant je rekao vojnicima da veruje da će oni biti u stanju da postignu sve što se od njih bude zahtevalo.

“Vol strit džurnal” objavio je, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi Izraelske odbrambene snage (IDF) mogle da pokrenu kopnenu operaciju u Libanu ove sedmice.

Izvori su naveli da izraelske specijalne snage izvode male, ciljane napade u južnom Libanu, prikupljaju obaveštajne podatke i istražuju područje uoči moguće šire kopnene invazije.

Navode da se te akcije odvijaju uprkos međunarodnim naporima da se spreči eskalacija sukoba.

Bivši visokorangirani oficir izraelske vojske Amir Avivi, koji održava veze sa Ministarstvom odbrane, izjavio je da veruje da je izraelska kopnena operacija neizbežna i da su izviđačke operacije standardna faza pripreme za veće akcije.

Uprkos pozivima SAD i arapskih zemalja za diplomatsko rešenje sukoba, Izrael nastavlja da povećava svoje vojno prisustvo na granici sa Libanom.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je da su aktuelni vazdušni udari priprema za kopnenu operaciju.

Bilo nekoliko ciljanih vazdušnih napada na glavni grad Libana, Bejrut, tokom kojih su ubijeni visoki komandanti Hezbolaha, uključujući vođu te grupe Hasana Nasralaha koji je ubijen u petak.

Izraelska vojska je saopštila da je do sada napala nekoliko hiljada ciljeva Hezbolaha.

Hezbolah odgovara raketnim napadima prvenstveno usmerenim na sever Izraela, a opseg raketnih napada značajno je povećan poslednjih dana.

Zabeleženo je i lansiranje rakete na oblast Tel Aviva koju su oborili izraelski sistemi protivvazdušne odbrane.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Stoltenberg: Članice NATO da ne odustanu od slanja pomoći Ukrajini zbog Putinove retorike

Aref: Iran namerava da ozbiljno ojača odnose sa Rusijom

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare