Foto: TANJUG/ DEJAN STANKOVIĆ

Ministarka bez portfelja zadužena za koordinaciju aktivnosti iz oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura istakla je danas značaj podrške tradicionalnim rukotvorinama i lokalnim zanatlijama, naglašavajući ulogu ovog projekta u očuvanju kulturne baštine i jačanju ekonomske samostalnosti žena.

Ona je to izjavila na svečanom otvaranju završne izložbe “Poklon sa značenjem” u Sremskoj Mitrovici, u galeriji “Lazar Vozarević”, u organizaciji NALED-a i Etno mreže Srbije, saopštio je kabinet ministarke bez portfelja.

Macura je istakla da je ovo važan događaj koji ima višestruku vrednost za našu zajednicu – od očuvanja tradicije do podrške lokalnim preduzetnicama i zanatlijama.

“Etno mreža” i “BH crafts”, kroz svoje aktivnosti, uspešno spajaju kulturu, ekonomiju i društvenu odgovornost i pokazuje koliko je važno ulagati u lokalne inicijative koje promovišu zajedništvo i održivi razvoj.

Ministarka je pohvalila napore NALED-a, Evropske unije, ambasade Velike Britanije u Srbiji i Grada Sremska Mitrovica za podršku koju pružaju ovim važnim organizacijama.

“Oni ne samo da promovišu našu zajedničku kulturnu baštinu, već i aktivno doprinose ekonomskom osnaživanju žena, stvarajući prilike za plasman rukotvorina na domaćem i međunarodnom tržištu”, poručila je ministarka.

Izložba “Poklon sa značenjem” daje priliku svim posetiocima da istraže i upoznaju bogatu tradiciju Srbije i BiH kroz lokalne rukotvorine, vezove, tkanja i suvenire.

Sinergiju dva naroda kroz zajedničke rukotvorine, istakao je i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, dodajući da je to način da se očuva zajedništvo.

On je zahvalio ženama okupljenim u pomenuta udruženja.

“Njihovi proizvodi su reprezent onoga što nam je zajedničko i što nas spaja, jer nose simboliku kulturnog nasleđa obe zemlje”, rekao je Nedimović.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, ističući višestruki značaj očuvanja starih zanata, rekao je da je Pokrajinska vlada za podršku ovoj delatnosti uložila više od 15 miliona dinara, dok su i za narednu godinu predviđena značajna sredstva.

“Kroz stare zanate, i ovakve komade, dajemo sidro koje ljude još više veže za ove prostore”, rekao je Ivanišević.

“Evropska unija je posebno ponosna zato što kroz ovaj projekat podržava najmanje 60 žena koje se bave starim zanatima iz 18 opština Srbije i Bosne i Hercegovine”, rekao je šef drugog sektora operacija Delegacije EU Ričard Maša, dodajući da je projekat dobar primer saradnje u rešavanju zajedničkih izazova i korišćenju prilika za rast i razvoj.

“Kroz ulaganja u javno zdravlje, zapošljavanje i kulturno nasleđe ovaj program stvara čvršće veze među susednim narodima”, rekao je on.

Poseban doprinos očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa u obe zemlje, daje ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson sa suprugom, navodi se u saopštenju.

Ferguson, koji je ranije bio ambasador u Bosni i Hercegovini, poručuje da je diplomatski kor oduševljen ručnim radom sa ovog područja.

“Cilj je da se pruži podrška ženama da se osnaže i da se znanje prenosi da bi se očuvala tradicija Balkana”, rekao je on.

Predsednice dva udruženja Etno mreža i BH Crafts, Violeta Jovanović i Lejla Radončić zahvalile su partnerima i pozvale zvaničnike, diplomatski kor i odgovornu privredu da nastave da, kupovinom autrentičnih proizvoda sa značenjem i sa svrhom, nastave da pružaju podršku ženama majstorima starih zanata kojima je ovo način da čuvajući tradiciju ostvare prihod.

Proizvodi, koji su danas predstavljeni, krase motivi begove šare i sofre.

Begova šara sadrži ornamente petrovačkog ćilima podudarne sa šarama pirotskih i sjeničko-pešterskih ćilima.

Sofra kao univerzalno prisutan element nosi plemenitu simboliku okupljanja za stolom, blagostanja i održavanja porodičnih veza i vrednosti.

Begova šara, kao stilizovan likovni element i kombinacija različitih ornamenata, posebno je negovana u Bosanskom Petrovcu, nekad poznatom kao i Pirot po ručnom tkanju ćilima.

(Tanjug)

 

Pročitajte više vesti

Vučević: Imamo ambijent i političku volju da donesemo zakon o služenju vojnog roka

SAD, EU i arapske zemlje pozvale na prekid sukoba Izraela i Hezbolaha

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare