Foto: М. Кремановић

Ministri zdravlja Republike Srpske i Srbije, Alen Šeranić i Zlatibor Lončar potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine.

Time će biti omogućeno zavodima u oblasti transfuzijske medicine da razvijaju i unapređuju saradnju za registar donora matičnih ćelija i aktivnosti na uvođenju HLA tipizacije u Republici Srpskoj.

Ministar Lončar je tokom dana posetio Univerzitetski-klinički centar Srpske, za koji je rekao da neverovatno napreduje sa izvanrednom organizacijom i vizijom direktora Vlade Đajića i načelnika Klinike za kardiohirurgiju Nikole Šobota.

Srbija je otvorila mogućnost da se, ako se pojavi pacijent u Republici Srpskoj za kojeg u registru donora matičnih ćelija postoji odgovarajući materijal, lečenje provede na osnovu potpisanog sporazuma. Ako se to desi pre nego što bude završena procedura ,pravne prepreke biće rešene kroz zaključke Vlade.

“Ako se od danas pojavi dete u Banjaluci, da mu je potrebno nešto iz naše banke u Beogradu, ili da se nalazi u nekakvoj banci s kojom mi sarađujemo, a sarađujemo sa dosta, imaće isti tretman kao dete iz Beograda”, rekao je Lončar.

Cilj memoranduma je i pokretanje i vođenje registra donora matičnih ćelija u Republici Srpskoj, na bazi iskustava iz Srbije koja takav registar već ima.

“Sam memorandum govori o promociji davalaštva, o razmeni znanja, iskustava i tehnika po pitanju HLA tipizacije, ali i drugih metoda i usluga kada govorimo o transplantacionoj i transfuziskoj medicini. I pre svega, pokretanje i, na neki način, vođenje i upravljanje sa samim registrom donora matičnih ćelija”, rekao je ministar zdravlja Srpske Šeranić.

(Tanjug)

 

Pročitajte više vesti

SAD, EU i arapske zemlje pozvale na prekid sukoba Izraela i Hezbolaha

Dačić na promocija 109 mladih vatrogasaca-spasilaca: Naš sektor je najbolji u regionu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare