Foto: Tanjug

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar obišao je danas Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banja Luci zajedno sa generalnim direktorom UKC-a Vladom Đajićem i načelnikom Klinike za kardiohirurgiju Nikolom Šobotom.

Lončar je rekao da je zadovoljan napretkom UKC-a Srpske.

“Pratim kako se razvija UKC, ono što znam do danas jeste kako se i koliko radi, izuzetno sam zadovoljan. UKC napreduje neverovatnom brzinom. Izvanredna organizacija, izvanredni rezultati i sa ovom energijom i vizijom doktora Šobota i doktora Đajića nema zime za pacijente”, istakao je Lončar.

On je ponovio da će zdravstveni sistem Srbije i dalje biti na raspolaganju Republici Srpskoj, ističući da ne prave razliku između zdravstvenog sistema Srbije i Srpske.

Đajić je rekao da UKC Srpske bez Srbije ne bi bio to što jeste danas i da će saradnja biti nastavljena.

“Veliki broj naših lekara je i danas na edukaciji u Srbiji. Najbitnije je da je da smo danas dogovorili da se saradnja nastavlja i unapređuje, da su vrata svih zdravstvenih ustanova u Srbiji otvorena i za naše pacijente i za edukaciju zdravstvenih radnika. Po potrebi pacijenata i zdravstvenog osoblja, Ministarstvo zdravlja Srbije će omogući dolazak doktora na UKC”, rekao je Đajić.

Šobot je izrazio zadovoljstvo posetom Lončara, naglašavajući da je banjalučka Kardiohirurgija nastala i razvijala se uz podršku Srbije.

“Kardiohirurgija je najbolji primer upravo saradnje i bratskog odnosa i primer da se kroz rad i odgovornost mogu postići rezultati koji se mere u spasenim životima. Imamo rezultate koji su evidentni, a to je preko 600 operacija, pokrenut hitni program na Kardiohirurgiji, sve su rezultati iza kojih stojimo, a koji ne bi bili mogući bez Srbije”, rekao je Šobot, prenela je RTRS.

Lončar je prethodno potpisao sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine.

Lončar obišao bolnicu u Foči: Ima prostora za unapređenje saradnje

Ministri zdravlja Republike Srpske i Srbije, Alen Šeranić i Zlatibor Lončar posetili su danas Univerzitetsku bolnicu u Foči, gde su se uverili u napredak ove zdravstvene ustanove koja je i nastavno-naučna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i da ima prostora za unapređenje saradnje.

Ministri Lončar i Šeranić su obišli prostorije Univerzitetske bolnice u pratinji vršioca dužnosti direktora ove ustanove Nenada Lalovića, dekana Medicinskog fakulteta Dejana Bokonjića i načelnika Foče Milana Vukadinovića.

“Osim stručnog usavršavanja i onoga što već funkcioniše, dogovorili smo se za oblast neurohirurgije, da ovde uskoro dođu mlađi specijalisti, da provedu neko vreme i da se deca odavde pokušaju da animiraju da upišu neurohirurgiju, da je završe i budu ovde. Razgovaraću sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ako budemo u mogućnosti da obezbedimo jednu novu magnetnu rezonancu za Bolnicu u Foči, ujedno i za Fakultet, jer mislimo da je to nešto što im u ovom momentu najviše nedostaje i što će pacijentima najviše značiti”, rekao je ministar zdravlja Srbije.

On je istakao da je oduševljen brojem studenata na Medicinskom fakultetu u Foči, posebno stranih studenata, što je ogromno bogatstvo.

Ministar zdravlja Srpske Alen Šeranić kaže da je veoma bitno što je njegov kolega iz Srbije mogao da vidi kako se u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj radi na unapređenju zdravstvenog sistema, da bi Srbija mogla da pruži podršku tamo gde je ona neophodna. Šeranić je naveo da Univerzitetka bolnica Foča ima mogućnost za razvoj tercijarnih usluga zbog prisustva Medicinskog fakulteta sa kojim čini kompaktnu celinu.

U projekat modernizacije Univerzitetske bolnice Foča, u kojoj se godišnje leči 13.000 pacijenata iz svih krajeva Republike Srpske i BiH, Vlada Srpske uložila je 20 miliona KM (oko 10 miliona evra).

Bolnica od vlada Srpske i Srbije prioritetno očekuje podršku i pomoć za nabavku savremenih uređaja, uvođenje novih dijagnostičkih i procedura u lečenju, među kojima i one iz oblasti onkologije i neurohirgije i usavršavanje lekara.

(RTRS)

Pročitajte više vesti

SAD, EU i arapske zemlje pozvale na prekid sukoba Izraela i Hezbolaha

Dačić na promocija 109 mladih vatrogasaca-spasilaca: Naš sektor je najbolji u regionu

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare