Privatna arhhiva, Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia, UNITED ARTISTS / Entertainment Pictures / Profimedia
U udžbeniku istorije za osmi razred, izdavača “Bigz školstvo”, umesto fotografije Adolfa Hitlera stavljen je Čarli Čaplin iz kultnog filma “Veliki diktator”! Roditelji su, u najmanju ruku, šokirani ovim propustom, a gaf se masovno šeruje na društvenim mrežama.

U udžbeniku istorije za osmi razred, izdavača “Bigz školstvo”, umesto fotografije Adolfa Hitlera stavljen je Čarli Čaplin iz kultnog filma “Veliki diktator”! Roditelji su, u najmanju ruku, šokirani ovim propustom, a gaf se masovno šeruje na društvenim mrežama.

Odeljak “Evropa, svet i srpski narod u jugoslovenskoj državi u periodu između dva svetska rata” ilustrovan je umetničkim prikazom sovjetskog revolucionara Vladimira Lenjina i fotografijom kralja Aleksandra I Karađorđevića, a uz njih i Čaplin sa hitlerskim brčićima.

Foto: Kurir/Privatna Arhiva

– Nisam mogao da verujem kada to sam video u udžbeniku. Ovo je bruka! Lekcija je o međuratnom periodu, i nigde nijednim slovom deci nije objašnjeno ko je ko na tim slikama. Spominje se stvaranje prve socijalističke zemlje na svetu i naravno da je tu mesto Lenjinu, baš kao i našem kralju pošto se govori stvaranju SHS, odnosno Jugoslavije, i ubistvu u Marseju. Nažalost, nijedna nije potpisana. Ali za krvavi napad Nemačke aprila 1941. koristiti lik iz “Velikog diktatora” umesto Hitlerovog, jednog od najvećih zločinaca, je ozbiljan propust – ogorčen je jedan od roditelja koji kaže da se na ovaj način deca mogu dovesti u zabludu.

Kurir Televizija

Dr Mile Bjelajac sa Instituta za savremenu istoriju kaže za Kurir da je ovde u pitanju ili nesmotrenost ili čista banalizacija istorije.

– Ne može filmski lik ili glumac da zameni neku istorijsku ličnost. Istina je da su to osmaci, tinejdžeri, nisu više mala deca, ali videće neko među njima neki film sa Čaplinom, pa će reći: “To je taj Hitler!” – upozorava Bjelajac koji ističe da bi fotografija trebalo da ima legendu, potpis, da se objasni o čemu se radi:

Printskrin / You Tube
Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare