192.rs
Savet je gotovo bez ikakvog prigovora ili pitanja ostalih članova usvojio odluke koje se odnose na izveštaje o poslovanju novosadskih javnih preduzeća u 2023. godini, kao i izveštaje o radu u prvih šest meseci ove godine, te izmene odluka, planova i programa investicija i rada istih firmi za 2024. godinu.

Načelnik Uprave za komunalne poslove, Zoran Stanojević, obrazlagao je većinu predloženih odluka, ali to je u osnovi bilo čitanje navoda iz samih dokumenata. Tako se, na osnovu onoga što piše, moglo čuti da su gradske firme dobro poslovale u prošloj godini i ispoštovale zacrtano, da je deo njih ostvario dobit u poslovanju, te da je prilikom realizacije planiranog u prvoj polovini godine uglavnom urađeno ono što je bilo predviđeno.

Kada je reč o izmenama programa za 2024. godinu, tu je govorio malo detaljnije, a zaključak bi bio da su JKP radili usklađivanja programa nakon više od pola godine i ostavili u programima ono što se realno može realizovati. Tako su neke investicije pomerili za narednu godinu, a njihovo plaćanje prebacili za 2025. godinu. Novac, koji je uglavnom i smanjen, preraspodeljen je na tekuće održavanje.

192.rs

Da sve ovo nije idealno, moglo se videti iz pitanja i diskusije jedinog prisutnog odbornika iz opozicije, Mirana Pogačara.

U više navrata je tražio da se objasni zašto se odustaje od pojedinih investicija i slično, ocenivši da Novi Sad ima problema.

Kako je obrazložio, vidljivo je da Novi Sad sada radi rebalans budžeta kako bi prebacio preko tri milijarde dinara za plaćanje izgubljenih tužbi, uglavnom za eksproprijaciju, što utiče na poslovanje svih uprava, preduzeća i ustanova.

Prema njegovim rečima, vidljivo je iz izmena da su mnoge investicije izbrisane. Na primer, ceo program investicionog ulaganja JKP “Novosadska toplana” za 2024. godinu je ukinut, jer je jedina planirana investicija od 170 miliona dinara pomerena. Pogačar je ocenio da se iz ovih izmena vidi da se to “uspšeno” poslovanje ostvaruje tako što se briše nerealizovano, novac prebacuje za tečuke troškove i na kraju izveštaj bude sve 100 %.

Naveo je i da će za pojedine tačke koje su bile na odboru izneti izdvojeno mišljenje, koje će posebno obrazložiti na Skupštini grada u petak.

192.rs

Pročitajte više vesti

Kovid pacijenti se javljali tokom noći zbog pogoršanja simptoma: Hitna pomoć u Kragujevcu za 24 sata imala 52 intervencije na terenu

Italijani otkrili razlog zašto Vlahović nije pozvan u reprezentaciju Srbije

SZO: Evropska deca ugrožena problematičnom upotrebom društvenih mreža

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare