Foto: Tanjug

Ključne teme za nas danas u Berlinu bile su zabrana trgovine srpskim proizvodima u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija i blokada CEFTA sporazuma, koja traje više od dve godine, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon današnjeg ministarskog zasedanja u okviru Berlinskog procesa u Berlinu.

On je naglasio da to ne samo da potkopava ekonomske tokove, već i direktno destabilizuje čitav region.

“Tokom teških razgovora koji su vođeni danas u Berlinu, podsetio sam svoje sagovornike, pored ostalog, i da su konstantni pritisci na naše stanovništvo u južnoj pokrajini neprihvatljivi, kao i da ovo pitanje više ne sme biti zanemareno”, rekao je Momirović.

Ministar je istakao da Srbija konačno vidi jasne znake razumevanja zvaničnika Savezne Republike Nemačke, posebno vicekancelara i ministra ekonomije Roberta Habeka, kao i predstavnika Evropske unije.

“Zahvaljujem se na njihovoj spremnosti da prepoznaju ozbiljnost situacije. Složili smo se da ovakve neprihvatljive prakse moraju biti zaustavljene jednom za svagda. Očekujemo konkretne korake i rešenja koja će trajno obezbediti poštovanje naših prava i slobodan protok robe, u skladu sa međunarodnim sporazumima i evropskim vrednostima”, zaključio je Momirović.

Deset godina Berlinskog procesa, Zapadni Balkan na putu ka EU

Povodom obeležavanja 10 godina Berlinskog procesa, danas je u Berlinu održan Privredni forum Zapadni Balkan kao ekonomski prostor na putu ka EU – 10 godina Berlinskog procesa, a skup je otvorio nemački ministar privrede Robert Habek, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, predstavlja ključni okvir za ekonomsko i političko povezivanje zemalja Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, promovišući regionalnu saradnju i održivi ekonomski rast.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić, izjavio je da je Berlinski proces pokazao koliko je važna saradnja između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu i istakao da je ova komora od samog početka učesnik Berlinskog procesa.

“Kroz projekte poput Nemačke inicijative za pronalaženje dobavljača, koja već 10 godina povezuje nemačke kompanije sa dobavljačima sa Zapadnog Balkana, zajedno sa mrežom nemačkih privrednih komora u regionu Zapadnog Balkana, omogućili smo u proteklih 10 godina organizaciju oko 5.000 B2B sastanaka najboljih kompanija iz regiona sa nemačkim partnerima, čime smo značajno doprineli jačanju izvoza i poslovnih prilika”, rekao je on.

Organizatori Privrednog foruma kreirali su zajednički dokument 10 godina Berlinskog procesa Ocena iz privredne perspektive i naredni koraci koji osvetljava ključne izazove i pravce buduće saradnje među zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Jedan od glavnih aspekata koje dokument naglašava, jeste potreba za dodatnim podizanjem svesti o Evropskoj uniji kao zajednici vrednosti, kao i da investitori iz EU i lokalna privreda imaju značajnu ulogu u promovisanju prednosti članstva u EU, kao što su slobodno kretanje ljudi, kapitala, usluga i robe unutar jedinstvenog tržišta.

Još jedan važan prioritet je dalja integracija kompanija iz regiona ZB u evropske lance vrednosti.

Projekti poput Nemačke inicijative za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana pokazali su veliki potencijal regiona, a buduće aktivnosti trebalo bi da se fokusiraju na jačanje regulatornih okvira, kao i na zadržavanje kvalifikovanog kadra.

(RTV)

 

Pročitajte više vesti

Dodik: Šmit pokušava da bude deo Bosne i Hercegovine na lažan način

Rasim Ljajić novi direktor Partizana?

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare