Foto: Printscreen

Bosna i Hercegovina će postati četvrta balkanska zemlja koja će posedovati turske dronove.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je potvrdio da Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine pregovara o kupovini šest bespilotnih letelica “bajraktar”​​od Turske, ali nije naveo više detalja o planiranom sporazumu, piše sarajevski “Avaz”.”Dogovoramo kupovinu i tri sistema za upravljanje, a imamo dve ekipe koje su otišle tamo da se obučavaju”, rekao je Helez za “Avaz”.

Kako navodi “Albanijan post”, Bosna i Hercegovina će postati četvrta balkanska zemlja opremljena sofisticiranim turskim dronovima, jer ove bespilotne letelice već poseduju takozvano Kosovo, Albanija i Rumunija.

“Kosovo” je dronove dobilo u julu prošle godine, ali nije poznato koliko letelica. Albanija je tri drona nabavila u martu 2024, dok je Rumunija nekoliko “bajraktara” dobila u junu ove godine, prenosi RT Balkan.

“Albanijan post” navodi da je Beograd je, izrazio nezadovoljstvo Turskoj zbog prodaje dronova susedima, dodavši da je Srbija “odavno zainteresovana za kupovinu ‘bajraktara’, a da su turske novinske agencije pre nekoliko meseci javile da je Turska odbila da joj ih proda”.

“Bajraktar TB2” je borbena bespilotna letelica, koja može služiti za izviđanje, ali i za dejstva vođenim raketama po kopnenim ciljevima. U vazduhu može da provede najviše 27 sati, a plafon leta joj je 6.000 metara.

(RT Balkan)

Pročitajte više vesti

Zelenski: Narednih nekoliko meseci biće odlučujući u ovom ratu

Saslušana žena koja je palila zastavu u Novom Sadu: Tužilaštvo traži pritvor, preti joj tri meseca zatvora

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare