Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da će se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom sresti i večeras i još nekoliko puta i naglasio da je to od suštinskog značaja za Srbjiju.

Vučić je to rekao na pitanje da se večeras sastaje sa kancelarom, i da li to što Nemačka preti Prištini da će je izbaciti iz CEFTE znači da je došlo do promene politike Berlina.

“Nemačka ne preti Albancima, ne preti im niko, Albanci prete svima time što ne žele slobodan protok roba, usluga, kapitala i ljudi. Albanci sa Kosova, naravno iz Prištine, a videćemo kako će to dalje da se odvija”, rekao je predsednik.

Na pitanje vezano za proteste Albanaca u Preševu koji smatraju da im Srbija krši prava, Vučić je, imajući u vidu koja prava nemaju Srbi na KiM, naglasio da je Srbija svejedno spremna da se ponaša odgovorno i da im pomogne u izradnji škola i svega drugog.

“Oni se sad žale jer nisu Kurtijeve snage uspele da formiraju samostalno vlast, pre svega u Bujanovcu i to je njegov ključni problem, to je ubičajeno, tako demokratija funkcioniše, mi sa tim nemamo nikakav problem, niko ih nije ni tukao, ni maltretirao, niti bilo šta, Srbija je demokratska zemlja, nastavićemo tako da se ponašamo”, rekao je Vučić.

Reč mir nikada nije bila potrebnija, ali niko ne priča o kompromisu već o pobedi

Predsednik je rekao da reč mir nikada nije potrebnija nego sada, ali da je neophodno da fokus bude na kompromisima, kako bi se ratovi zaustavili, a ne da se gleda ko će da pobedi.

Vučić je novinarima u Njujorku rekao da usled ratova najmoćnije zemlje sveta imaju stopu rasta 0,1, 0,2 ili 0,3 odsto, ističući da “neko nije razmišljao ni o energentima, ni o posledicama”.

“Mi očajnički tražimo mir i potreban nam je mir. Pre svega Evropi je potreban mir”, rekao je Vučić, na pitanje da li je reč mir izlizana, kao što je pomenuo u sinoćnjem govoru u UN.

Vučić je istakao da je reč “mir” potrebnija nego ikada, ali da je u govoru sinoć kritikovao one koji posle “mir” dodaju “ali”.

“I sad u Pragu kad smo bili – ‘mir ali, naši moraju da pobede’ “, rekao je Vučić.

Kako je dodao, ako se nastavi ratovanje, i na Bliskom Istoku i u Ukrajini i Rusiji, ne vidi gde će to da se završi.
“To preko noći će da dođe do mira – to ne može, mora da postoji nekakav minimalni zajednički imenitelj, neka vrsta kompromisa. O kompromisu niko ne priča”, zaključio je Vučić.

On je naveo da se stvari u svetskoj geopolitičkoj situaciji ubrzavaju i da bi uskoro mogao da izbije sukob između Izraela i Libana, za koji se nada, kako je istakao, da će Amerikanci uspeti da iskontrolišu.

(RTV)

Pročitajte više vesti

Zelenski: Narednih nekoliko meseci biće odlučujući u ovom ratu

Saslušana žena koja je palila zastavu u Novom Sadu: Tužilaštvo traži pritvor, preti joj tri meseca zatvora

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare