Foto: Alo/Marko Metlaš
Partizanu je večerašnji okršaj na njegovom stadionu (19 časova) s Crvenom zvezdom prilika da okrene list u sezoni u kojoj mu se od početka loše piše. 

Na stadionu u Humskoj ulici večeras će 174. put u domaćem prvenstvu da se sastanu Partizan i Crvena zvezda. U ukupnom učinku tas „crveno-belih” i te kako preteže (68:48 u pobedama), a i trenutno stanje je slično.

Partizanu se loše piše od samog početka sezone. U Evropi je, gde god je zakoračio, prošao kao bos po trnju. U našem prvenstvu se neko vreme provlačio kroz rosu, a onda je i tu pokisao. Već tri kola je bez pobede (dva remija, pa poraz u poslednjoj utakmici).

Crvena zvezda je u četvrtak izgubila od Benfike na početku Lige šampiona s 2:1. To bi, da su u našem prvenstvu rame uz rame, moglo da ima neki psihički značaj, ali sada tome ni trener Partizana Aleksandar Stanojević ne pridaje nikakvu važnost:

Više puta sam odgledao utakmicu. Ali, Liga šampiona je drugi nivo, drugačije su slabosti u njoj, a drugačije u domaćem prvenstvu. Po Ligi šampiona ne možemo da sudimo o problemima Zvezde.

To jeste tačno, ali tako može da se gleda i na „večiti derbi”. To nije utakmica kao ostale. Preterano je da se kaže da stanje na tabeli i trenutna forma ništa ne znače (Zvezda ima ne samo više pobeda u međusobnim susretima, nego i više titula, a poslednjih sedam godina ne silazi s prestola), ali da je nešto posebno, drugačije od svih dvoboja u našem fudbalu – jeste.

Stanojević je to podupro podsećanjem na prošlu godinu kada je Partizan takođe bio u krizi, pa se baš protiv Zvezde, u poslednjem duelu uoči zimskog raspusta, radovao posle dugo godina. Možda najveća nada mu je što u Humskoj komšije odavno nisu pobedile (na devet uzastopnih utakmica Zvezda nije osvojila tri boda). Međutim, to će nesumnjivo da bude i razlog da „crveno-beli” sada daju sve od sebe da prekinu taj nepovoljan niz.

Znamo šta je derbi. Razmišljamo samo o toj utakmici. Činjenica je da dobar rezultat i pobeda okreću u našu korist celu priču – hrabri se Stanojević. – U derbiju se nikad ne zna. Zavisi kako će Zvezda da igra. Ali, nismo u situaciji da mislimo o njoj kao nekada ranije. Moramo prvo sebe da rešimo, a ne da se opterećujemo njome.

Partizanov trener je posle serije neuspeha kao povoljno istakao sledeće:

Posle izgubljene utakmice je najvažnije da se održi koncentracija, da se ima kontrola nad grupom. Kao trener sam zadovoljan što su radili kao da se ništa nije desilo. Bilo mi je važno da sačuvamo mir, da se ne dižu tenzije. Igrači odlično znaju kakva je situacija i ne treba pre vremena da troše energiju. Uoči utakmice, u svlačionici, uputiću ih u sve situacije, koje mogu da ih čekaju u derbiju. Bitno je da tad dobiju jasne zahteve od mene i za odbranu i za napad. Dosta sam prošao i, kao i u svakoj utakmici, ne zna se šta sve može da se očekuje. Zavisi kako derbi ide.

Stanojević i dalje žali što nije doveden napadač, ali šta je tu je:

Svaki trener bazira igru na napadaču. Prema njemu se pravi tim: da li će bekovi ili krila biti ovakvi ili onakvi. U odnosu na ono što imamo i pravimo taktiku. Probali smo neke varijante, ali je najvažnije da su igrači, posle svega, maksimalno fokusirani i spremno dočekujemo derbi. Svi prate sve, tako da neće biti velikih iznenađenja. Samo je stvar nekih opredeljenja: možda dva špica, a možda i drugačije. Igra se 90 minuta i ne mogu svi aduti da se ispucaju u prvom poluvremenu.
O protivniku je kazao:
Zvezda je pravila tim za Ligu šampiona. To je stvar njenih mogućnosti. I ranije se dešavalo da neko uloži više, neko manje. Bitno je da radimo strateški dobro, da napravimo strategiju da budemo konkurentni.
Sudije su, na žalost, postale neizostavni deo nagađanja o okršajima u našem fudbalu. O Novaku Simoviću, kome je poveren večerašnji duel, govorio je kao o „sudiji iz Lovćenca”, koji je bio dobar u „večitim derbijima”, a s kojim je imao i negativna i pozitivna iskustva. Očekuje da će, s obzirom da je „internacionalac” da sudi dobro, jer drugačije nikome nije od koristi i tu je „bocnuo”, rekavši „pogotovo što trenutno nismo konkurentni” uz napomenu da se plašio da će da bude određen neko drugi, koji dugo nije sudio „večiti derbi”. Ipak:
Remi na Partizanovom stadionu ne može da bude povoljan rezultat za Partizan. Bez tenzije smo stigli do ove utakmice, a u svlačionici ćemo da se pogledamo u lice i vidimo kako će biti.
Najveća Partizanova uzdanica već drugu sezonu je golman Aleksandar Jovanović, koji je odnedavno i kapiten:
Ofanzivni deo je Zvezdina jača strana. Ali, ko god dođe u našu kuću neće biti favorit. Očekujem da pružimo partiju dostojnu Partizanovog dresa, a za to protiv Zvezde nije potreban poseban motiv.
Partizanov adut u ovim okolnostima je domaći teren, jer mu je „komfornije”. Trener i kapiten priželjkuju na tribinama svoje navijače, bez obzira na ono što se desilo preksinoć na stadionu.

(Politika)

Pročitajte više vesti

U Subotici se plivači masovno otrovali hlorom: JKP poručuje “Nisu zabeležene nepravilnosti, ne postoji problem”

Toplane u Srbiji spremne za isporuku od 15. oktobra

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare