Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu da Stojana Ilića osudi na kaznu doživotnog zatvora jer je 10. aprila 2023. godine u Ripnju, na svirep način ubio 16-godišnju devojku, a potom pokušao da ubije i tri člana njene porodice.

Postupajuća tužiteljka je istakla da su izvedenim dokazima potvrđeni navodi optužnice kojom je Iliću na teret stavljeno krivično delo teško ubistvo i krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Ona je naglasila da je i optuženi priznao izvršenje krivičnog dela, kao i da kod njega nije evidentirana duševna bolest, odnosno da je u vreme ubistva bio uračunljiv.

Bol koju je osećala oštećena, kako je istakla tužiteljka, je bila jakog intenziteta jer je ona vrištala, otimala se i borila dok ju je on ubadao, čime je on pokazao svirepost, dodala je tužiteljka.

Tužiteljka je ocenila da ne postoje olakšavajuće okolnosti na strani optuženog, zbog čega je sudu predložila da ga osudi na kaznu doživotnog zatvora.

Branilac je sa druge strane naveo da nije sporna radnja izvršenja krivičnog dela, već uračunljivost optuženog.

On je naveo da je sud trebalo da naloži još jedno psihijatrijsko veštačenje optuženog, jer smatra da se veštačenje koje je urađeno u sklopu ovog postupka, a u kom se navodi da Ilić ne boluje od duševne bolesti, ne poklapa sa medicinskom dokumentacijom iz Doma zdravlja Voždovac gde je Iliću konstatovana depresija, kao i sa medicinskom dokumentacijom iz pritvora gde su mu prepisani lekove kojima se između ostalog leči šizofrenija.

Dodao je i da je Ilić na suđenju pričao kako je pod uticajem crne magije, i da vidi prikaze i da ima halucinacije.

Branilac je istakao da su olakšavajuće okolnosti na strani optuženog to što je priznao zločin, da je izrazio kajanje, to što je neosuđivan, kao i da je ubistvo počinio afektivnom stanju.

Advokat smatra da u ovom slučaju nije dokazano da je reč o teškom ubistvu, već atipično ubistvo jer ne postoji motiv.

Ilić je rekao da mu je žao što se to desilo, kao i da ne bi ubio da je bio svestan i ponovio da je bio pod uticajem crne magije.

Završnim rečima su prisustvovali majka, baba, deda, ujak i tetka oštećene, a oštećena majka, baba i ujak su istakli imovinsko-pravni zahtev i pridružili se krivičnom gonjenju.

Presuda je zakazana za 26. septembar.

Više javno tužilaštvo u Beogradu Ilića tereti za krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju.

Kako je ranije saopšteno iz tužilaštva, postoji opravdana sumnja da je Ilić 10. aprila oko 14.30 časova najpre proveo neko vreme u razgovoru sa porodicom maloletne oštećene u njihovoj porodičnoj kući u Ripnju, a potom kolima povezao nju i njenog maloletnog brata do centra naselja kako bi otišli u prodavnicu.

Kada je brat oštećene otišao u prodavnicu, Ilić je, kako se sumnja, odvezao devojku u nenaseljeni deo Ripnja i zaustavio vozilo na kosini ispod železničke pruge, u prostoru između rastinja.

Kada je ona izašla iz vozila Ilić je počeo da je vuče i obnažuje, dok se ona opirala, pa je počeo da je ubada nožem u predelu trupa, vrata i ruke, usled čega je trpela jake bolove i zadobila teške telesne povrede opasne po život od kojih je preminula.

Nakon izvršenja ovog krivičnog dela osumnjičeni se vratio do njene porodične kuće i tamo nožem naneo više teških i lakih telesnih povreda njenoj majci, babi i ujaku. Nakon toga je izašao iz kuće i napustio lice mesta svojim vozilom.

Ubrzo nakon toga je uhapšen.

Telegraf.rs/Tanjug

Pročitajte više vesti

Određen pritvor za vozača vojnog vozila u teškoj nesreći kod Ušća

Stamenkovski: Predlažemo povećanje roditeljskog dodatka na iznose od 500.000 do 3,18 miliona

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare