epa11589480 Solar panels generating electricity at a solar farm development in Dunmow, in Britain, 06 September 2024. A report by City task force Capital Markets of Tomorrow, states that the UK requires significant investment to achieve growth targets. To achieve 3% annual growth, the UK needs to attract around 100 Billion Pounds of investment per year, divided between the key sectors of housing stock, energy and water projects. EPA-EFE/NEIL HALL

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević rekao je danas da potpisani sporazumom o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD-a podstiče nova ulaganja iz SAD-a u energetski sektor Srbije, koja će doprineti tranziciji ka čistijim izvorima energije i većoj energetskoj sigurnosti.

“Sporazum o strateškoj saradnji u energetici koji je potpisan u Vašingtonu je važan za zelenu tranziciju, podsticanje novih ulaganja i energetsku sigurnost naše zemlje. SAD imaju tehnologije i znanja, zemlja su koja prednjači u energetskoj tranziciji na održiv način”, rekao je Kovačević.

On je na panelu “Energetska sigurnost lanci snabdevanja i e-mobilnost: održiva rešenja za energetske potrebe” u okviru Pupinovog foruma u Vašingtonu, na kome učestvuje, naveo da je u prethodne dve godine realizovan niz mera koje će doprineti većoj energetskoj stabilnosti i sigurnosti Srbije, uključujući usvajanje strateških dokumenata, unapređenje regulatornog okvira i definisanje prioritetnih projekata u sektoru energetike, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

“U funkciji je gasna interkonekcija Srbija-Bugarska čijom izgradnjom smo prvi put diversifikovali pravce i izvore snabdevanja prirodnim gasom, što je vrlo značajno sa aspekta energetske sigurnosti. Pripremamo jedan od najvećih solarnih projekata u Evropi koji će osetno doprineti udelu čiste energije u našem energetskom miksu, kao i izgradnju reverzibilnih hidroelektrana koje su prirodna skladišta energije, neophodna za balansiranje zelene energije”, naveo je Kovačević.

Kovačević je istakao da će regulatorne izmene koje su u procesu usvajanja dovesti do spajanja tržišta električne energije Srbije i EU, kao i do ukidanja moratorijuma na nuklearnu energiju, čime se otvara prostor za razmatranje svih opcija koje mogu da obezbede čist izvor bazne energije na održiv način s obzirom da se Srbija većinski oslanja na ugalj u proizvodnji električne energije.

Na panelu su učestvovali pomoćnik državnog sekretara SAD za energetske resurse Džefri R. Pajat, generalni direktor kompanije “ElevenEs” Nemanja Mikać, kao i viši analitičar za Kinu i severoistočnu Aziju iz Evroazija grupe Dominik Čiu.

(RTV)

 

Pročitajte više vesti

Milatović: Vrh Vlade radi direktno protiv interesa države koju predstavlja

Vučić: Očekujem da vlada danas donese odluku o uvođenju vojnog roka

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare