RHMZ
Vodostaj Dunava u Vojvodini će od petka pre podne početi da prelazi redovnu granicu odbrane od poplava.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se prvo kod Apatina i Bezdana, u subotu kod Novog Sada, a kod Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra, sa tendencijom daljeg porasta.

Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27/28. septembra, ispod granica vanredne odbrane od poplava.

Danas je kod Bezdana u podne vodostaj iznosio 495 cm, što je za oko 70 cm više, a do sutra ujutru vodostaj treba da dostigne 552 cm i pređe redovnu odbranu od poplava na nivou od 500 cm. Naredna tri dana vodostaj će rasti za oko 50 cm dnevno, tako da će u ponedeljak biti 665 cm. Vanredna odbrana se kod Bezdana proglašava na 700 cm.

Kod Apatina je u 12 časova vodostaj iznosio 528 cm, što je za oko 60 cm više, a do sutra ujutru vodostaj treba da dostigne 580 cm i potom tokom dana pređe redovnu odbranu od poplava na nivou od 600 cm. Naredna tri dana vodostaj će rasti za oko 50 cm dnevno, tako da će u ponedeljak biti 650 cm. Vanredna odbrana se kod Bezdana proglašava na 750 cm.

Slični vodostaji se očekuju kod Bogojeva i Bačke Palanke.

Kod Novog Sada je danas u podne vodostaj bio na nivou od 326 cm, što je porast u odnosu na sredu za nešto preko 50 cm. Za petak se očekuje 374 cm ujutru, a u subotu 440 cm i tokom dana prelazak granice redovne odbrane od poplava od 450 cm. U nedelju se kod Novog Sada vodostaj Dunava procenjuje na 495 cm, a u ponedeljak 535 cm. Porast će se nastaviti do 27/28. septembra, kada će izvesno preći šest metara, ali se ne očekuje da pređe granicu vanredne odbrane od sedam metara.

Plavni talas Dunava je prošao Bratislavu, gde se beleži opadanje od pola metra dnevno, a sada ulazi u Mađarsku.

Kod Budimpešte se za petak očekuje vodostaj od 812 cm, što je iznad granice vanredne odbrane od poplava, dok bi vrh talasa trebao da bude u subotu ili nedelju sa oko 838 cm. Ovaj vodostaj je za oko 50 cm niži nego 2013. godine, tako da ne bi trebalo da ni u Vojvodini i Srbiji pređe granice vanredne odbrane.

192.rs

Pročitajte više vesti

Dunav kod Novog Sada ulazi u redovnu odbranu za 48 sati, voda od vikenda plavi Kamenjar, Šodroš i druge nebranjene zone

Dunav u Srbiji raste po metar dnevno, pa se u četvrtak očekuje proglašenje redovne odbrane od poplava

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare