Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu danas je otvorena Laboratorija za održivo poljoprivredno-prehrambeno inženjerstvo i napredne biomaterijale koju je ovaj fakultet formirao zajedno sa Đangsu univerzitetom iz Kine a sa ciljem razvoja sveobuhvatne saradnje u oblasti naučnih istraživanja, razvoja zajedničkih obrazovnih programa i ostalih oblika akademske saradnje, saopštila je Pokrajinska vlada.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski je na otvaranju istakao da otvaranje laboratorije na najbolji način pokazuje moć zajedničkog učenja, razmenu znanja i težnju za novim idejama i rešenjima.
“Uspostavljanje laboratorije sa najsavremenijom tehnologijom doprineće cirkularnoj bioekonomiji poljoprivredno-prehrambenog sektora Srbije i Kine, a u isto vreme će pružiti aktivnu podršku kineskim i srpskim kompanijama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora”, rekao je on.
Ukazao je da je Đangsu univerzitet, koji zauzima 6. mesto na Šangajskoj 2023 ARWU listi u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, vodeći kineski univerzitet u ovoj oblasti.
“U Srbiji, centar prehrambene industrije je u Vojvodini, a Tehnološki fakultet je jedan od najaktivnijih delova Univerziteta u datoj oblasti, i zato verujem da će zajednička laboratorija doprineti razvoju sveobuhvatne saradnje u oblasti naučnih istraživanja, razvoja zajedničkih obrazovnih programa, kao i razvoja ostalih oblika akademske i privredne saradnje između Kine i Srbije”, rekao je Markoski, prenosi Tanjug.
Podsetio je da u našoj državi postoje tri laboratorije koje su zajednički napravile Kina i Srbija i to laboratorija za prirodne proizvode i otkriće novih lekova “Jedan pojas – jedan put”, kao i “Vatreno oko” laboratorije za testiranje na virus korona u Beogradu i Nišu.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević je istakao značaj koji će laboratorija imati kada je reč o proizvodnji vina u Vojvodini.
“Veliki broj vinara sve analize kvaliteta vina radi ovde, na Tehnološkom fakultetu. Ova laboratorija će pomoći u promovisanju Vojvodine kroz vojvođanska vina, jer bez analize i utvrđivanja kvaliteta vina nije moguće izaći na svetsko tržište i učestvovati na takmičenjima”, rekao je on.
Potpredsednik Đangsu univerziteta i kineski rukovodilac ove laboratorije Cou Šiaobo je naglasio da će povezivanje ova dva univerziteta kroz zajedničku laboratoriju, pružiti odlične mogućnosti kineskim i srpskim naučnim radnicima i studentima da rade na inovativnim rešenjima iz ove oblasti.
(Politika)