192.rs
Novosadska uprava je na javni uvid stavila izmene Plana regulacije dela Telepa, kojim se predviđa da manji deo prostora na Bulevaru patrijarha Pavla bude park.

Radi se o prostoru na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Somborske ulice i Futoškog puta, koji Telepčani godinama traže da bude park od tri hektara. Međutim, umesto toga, novosadska vlast je veći deo prostora pretvorila u građevinsko zemljište i prodala.

Od parka na Telepu, koji je trebao biti oko tri hektara, sada će ostati samo oko hektar, jer su dva hektara prodata, a gradnja dva stambena kompleksa sa 660 stanova i zgradama od sedam ili osam spratova, te soliterom od 12 spratova, već počinje.

Možda je baš to protivljenje građana izgradnji zgrada dovelo do toga da bar ovaj manji deo bude ozelenjen, jer na Telepu nema nijedan park, a ovim će se dobiti barem neka manja parkovska površina.

Za preostali prostor, gradski urbanisti sada nude uređenu parkovsku površinu sa različitim sadržajima.

U predloženim izmenama plana navodi se da će park imati 1,08 hektara, a zanimljivo je da je u još uvek važećem planu navedeno da će park biti na površini od 1,2 hektara, što znači da je nestalo oko 1.200 kvadratnih metara planiranog prostora za park.

Ove izmene plana se rade otprilike dve godine nakon što je donet prethodni plan, kada je i dozvoljena stambena izgradnja u ovom obimu.

Izmene predviđaju ukidanje obaveze arhitektonskog konkursa za uređenje parka, kao i obaveze izrade urbanističkog projekta, tako da će se park raditi na osnovu onoga što je sada navedeno u planu regulacije. Ukidanje konkursa je navedeno kao cilj donošenja plana u obrazloženju koje je dato kao razlog za izmene urbanističkog dokumenta.

Planirano je više ulaza u park. Glavni ulaz u park, koji se nastavlja manjim platoom, planiran je iz Somborske ulice, a ostale ulaze treba rasporediti na način da se parkovska površina poveže sa svim okolnim sadržajima i obezbedi lak pristup svim korisnicima. U okviru parka planirana je mreža pešačkih staza geometrijskog oblika koja povezuje sve delove i sadržaje parka. Glavne pešačke staze planirane su u širini od minimum 2 m, dok su sporedne široke minimum 1,6 m. Izuzetak je staza uz zapadnu granicu parka, koja predstavlja, pored pešačke staze, i kolski pristup postojećoj transformatorskoj stanici, i širine je 3 m. Pozicije pešačkih staza prikazane su na grafičkim prikazima i moguće ih je izmeniti, u skladu sa potrebama očuvanja postojeće vegetacije ili drugačijeg načina uređenja od predloženog. – navode urbanisti.

Takođe se kaže da je pored manjeg platoa na glavnom ulazu, u centralnom delu parka planiran veći plato sa prostorom za sedenje pod nadstrešnicom, koji će predstavljati centralno mesto okupljanja posetilaca parka i gde će moći da se organizuju manji skupovi.

U okviru parka planira se postavka kompletnog urbanog mobilijara (klupe, kante za otpad, česme, kao i javna (funkcionalna i dekorativna) rasveta).

Na svim ulazima u park planira se postavka info-tabli sa mapom parka i informacijama o sadržajima u parku, kao i putokaza unutar samog parka.

U severnom delu parka planiran je teren za basket, a nedaleko odatle i prostor za teretanu na otvorenom. Dečije igralište planira se u južnom delu parkovske površine, dok je u zapadnom delu parka planiran prostor za istrčavanje pasa.

Takođe, planira se i izgradnja javnog toaleta.

U osnovi, ono što se predviđa nacrtom na javnom uvidu je skoro identično predlogu koji je bio na ranom javnom uvidu pre nekoliko meseci, na koji je pristiglo 74 primedbi. Kako se u izveštaju ne spominje da je ijedna primedba usvojena, može se zaključiti da primedbe građana na ono što Grad planira da uradi sa prostorom na Telepu nisu usvojene.

Nacrt odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije prostora u zapadnom delu grada, na području Telepa u Novom Sadu (lokalitet zelene površine između ulica Somborske, Futoškog puta i Bulevara patrijarha Pavla), građani mogu pogledati u JP “Urbanizam”, Bulevar cara Lazara 3, kao i u prostorijama Mesne zajednice “Bratstvo-Telep”, Ilariona Ruvarca 18/a.

Plan se može videti i na sajtu Grada i sajtu Urbanizma.

Primedbe i sugestije mogu se slati Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, Školska 3, ili na email [email protected] do kraja javnog uvida, 12. oktobra.

Sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati primedbe, zakazana je za 24. oktobar u Plavoj sali Skupštine grada, u ulici Žarka Zrenjanina 2, od 9 časova.

192.rs

Pročitajte više vesti

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare