Oborili smo još jedan američki „MQ-9 žetelac” dron nad teritorijom Jemena, treći za poslednjih sedam dana, objavio je juče brigadni general Jahja Sari, vojni portparol pobunjenih Huta, nakon što su u nedelju izveli prvi raketni udar na „vojni cilj” u oblasti centralnog Izraela, javile su agencije. Koliko u nedelju, izraelske odbrambene snage (IDF) brzo su otvorile istragu povodom činjenice da je domaća, višestepena, ultrasofisticirana vazdušna odbrana registrovala i presrela balističku raketu ispaljenu sa severa Jemena, ali je nije „kompletno uništila” pre udara na tlo u blizini grada Lod.

„Dvadeset presretača nije zaustavilo raketu”, primetio je Nasrudin Amer, zamenik šefa medijskog centra Huta.Inače, Huti, pobunjenički pokret „Ansar Alah”, nakon preuzimanja odgovornosti za nedeljni udar na Izrael, utvrdio je da je taj napad izveden „novom supersoničnom raketom”, koja je, navodno, razdaljinu od 2.040 kilometara prešla za samo jedanaest i po minuta. „Jemen je dobio novu tehnologiju za prodor u neprijateljske odbrambene sisteme, koje je već koristio pri napadima na američke ratne brodove na Crvenom moru”, prenela je agencija MNA iz Teherana, ne navodeći odakle je mogla stići spomenuta „nova tehnologija”. Jemen Iranu postaje ogledno polje za testiranje najnovijeg naoružanja, upozorava Mišel Segal, potpukovnik izraelskih odbrambenih snaga.

U međuvremenu, zvanični Tel Aviv odbacio je tvrdnje Huta da poseduju „supersonične rakete”. „Prema našim saznanjima, naši neprijatelji ne poseduju supersonične rakete: oružje koje je ovog puta korišćeno poznato nam je odranije”, zvanično je saopšteno iz Tel Aviva, bez preciziranja o kom tipu „Huti rakete” je ovog puta moglo biti reči.

Gotovo u isto vreme, Abdel Malik el Huti, vođa „Ansar Alaha”, objavio je da prvi raketni udar Huta na Izrael, predstavlja „dalju eskalaciju rata”, prenose mediji u Zalivu. „Ovo je početak, ono što sledi je veće. Naše akcije nastaviće se sve dok traju napadi i opsada Gaze. Nastavićemo da ih koordiniramo sa otporom u Gazi”, izjavio je Huti.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je u nedelju da će vrsta izraelskog odgovora na prvi raketni udar Huta biti tema zasedanja ratnog kabineta. „Kome god treba podsećanje da ćemo odlučno odgovoriti na svaki pokušaj udara na nas, neka poseti (jemensku) luku Hodeida”, najavio je Netanjahu.

Koliko sredinom jula, dron Huta je uspeo da zaobiđe izraelsku protivvazdušnu odbranu da bi pao u centralnu zonu Tel Aviva, nedaleko od kompleksa ambasade SAD, kada je jedna osoba poginula, a 10 ranjeno. Tri dana kasnije, izraelska ratna avijacija izvela je „jednu od najsloženijih operacija u svojoj istoriji” višestrukim udarima na ključnu jemensku luku Hodeida, u kojoj je oštećen deo vitalnih instalacija, i tom prilikom je poginulo šest, a ranjeno 80 ljudi.

Inače, pre julskog udara dronom na Tel Aviv, Huti projektili nisu uspevali da prodru unutar vazdušnog prostora Izraela, sem jednom, u martu, kada je bespilotna letelica iz pravca Jemena pala na jednu ledinu u blizini luke Elijat.

Međutim, vreme i obim izraelskog uzvraćanja na najnoviji balistički udar Huta juče su delovali neizvesno. Koliki će značaj u tom pravcu imati činjenica da se Huti raketa „raspala” u vazduhu, da žrtava tom prilikom nije bilo iako je najmanje devet ljudi zadobilo lakše povrede, od kako je saopšteno „šrapnela raketnih presretača” ostaje da se vidi.

Zamenik stalnog predstavnika Velike Britanije u UN Huti, ambasador Džejms Karijuki je apelovao da Huti prestanu sa napadima na brodove u Crvenom moru. Sa kim su sve Huti na vezi, na Bliskom i Srednjem istoku, i dalje je velika nepoznanica u međunarodnoj zajednici još od terorističkog upada Hamasa u Izrael 7. oktobra prošle godine.

(Politika)

 

Pročitajte više vesti

U eksploziji u Bejrutu povređeno hiljadu ljudi, među njima i ambasador Irana u Libanu

Dokument o uticaju na životnu sredinu projekta “Jadar” sada dostupan za javni uvid

Pretplata
Obaveštenje
0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare